Wykonanie
Wspólne sobotnie pieczenie z innym fajna idea, każda/y w domu popełnia wskazany przepis. Możemy w tym dniu wszyscy razem piec, niby to samo, lecz ujawnia się tutaj nasza kreatywność i "ten sam" przepis nabiera różne formy. Tym razem na ścianie był przepis
Bułek Tiropsomo z
serem feta.
Ser owy jadam tylko ja, postanowiłam wsadzić dwa inne
sery i doprawić je
oregano. Wyszły pyszne!
Składniki:300 g
mąki pszennej( ja dodałam
mąkę pełnoziarnistą z Lubelli)1 łyżeczka
soli20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka
drożdży instant - dodałam instant)5 łyżek ciepłej
wody1 łyżka
cukru lub
miodu (dodałam
miód)4 łyżki
oliwy120 ml ciepłego
mlekaDodatkowo:topione
masło do smarowania bułeczek w oryginale 270 g
sera feta, ( ja dodałam po 150g
parmezanu i
żółtego sera)łyżka
oreganoDo posmarowania:1
żółtko wymieszane z 1 łyżeczką
wodydo posypania: 2 łyżki
sezamuPrzygotowanie:Ciasto wyrobiłam w automacie do wypieku
chleba, w takim przypadku do maszynki wlewamy/dodajemy na początku mokre składniki,
potem wrzucamy sypkie, nastawiamy na wyrabianie
ciasta drożdżowego i czekamy;)Gdy nie macie maszynki:
Mąkę łączymy z
solą, dodajemy
drożdże*, dodajemy
miód lub
cukier,
oliwę,
mleko.Łączymy i zagniatamy gładkie ciasto.Przekładamy do miski najlepiej posmarowanej
oliwą lub
olejem, przykrywamy czysta ścierką kuchenną i odstawiamy do wyrastania na ok. 1-2 godziny.Po czasie wyrastania:Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku sypiemy oba
sery , "doprawiamy"
oregano. Brzegi ciasta zlepiamy tworząc długi wałek. Wałek zwijamy na kształt
ślimaka . Czynność tą powtarzamy z pozostałym
ciastem. Smarujemy roztopionym
masłem, przykrywamy ścierką kuchenną i odstawiamy do wyrastania na około 35 - 40 minut.Piekarnik nagrzewamy do 200 *C.Wyrośnięte
ślimaki smarujemy
żółtkiem wymieszanym z
wodą, posypujemy
sezamem i pieczemy 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Studzimy.* jeśli używasz świeżych, należy wymieszać je z ciepłą
wodą i dopiero wtedy dodać do
mąki