ßßß
Cookit - przepis na Afrodyta
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Afrodyta
Składniki
Mąka ziemniaczana
Proszek do pieczenia
Ocet winny
Sery chude
Galaretka cytrynowa
Brzoskwinie
Śmietana kremówka
Śmietana śnieżka
Margaryna
Wiórki kokosowe
Migdały
Płatki migdałowe
Brzoskwiniowy dżem
Cukinia
Agrest
Biszkopty
Jajko
Cukier
Mąka pszenna
Wykonanie
Przepis na to pyszne ciasto znalazłam tutaj ..pyszny mięciutki
biszkopt
..lekko kwaskowata masa serowa,a do tego słodka i pyszna posypka ..nic dodać, nic ująć...i tylko brać się do roboty i robić to pyszne ciasto..polecam..Do tego ciasta wykorzystałam
proszek do pieczenia
i
śnieżkę
firmy Wodzisław ..
Proszek do pieczenia
jak to proszek ..wiadomo...potrzebny do pieczenia [ chociaż można
biszkopt
upiec i bez proszku, ale ja jeszcze takiego nie piekłam]..
Śnieżka
jest wykorzystywana jako dodatek do ciast lub
owoców
..wystarczy zmiksować ją z
mlekiem
lub
śmietaną
i już gotowe..
BISZKOPT
7
jajek
1 szkl.
cukru
1/2 szkl.
mąki pszennej
1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Wodzisław1 łyżka
octu winnego
JamarMASA SEROWA25 dag
chudego sera
białego3 łyżki
cukru
2
galaretki cytrynowe
(
brzoskwiniowe
)1/2 litra
śmietany 30%
lub 36%1 "
śnieżka
" w proszku WodzisławPOSYPKA1/3 kostki
margaryny
10 dag
wiórków kokosowych
garść
migdałów
[
płatków migdałowych
]2 łyżki
cukru
PONADTO1 słoik
dżemu brzoskwiniowego
[ dałam z
cukinii
-
agrestowy
]
Białka
oddzielić od
żółtek
.
Białka
ubić z
cukrem
, pod koniec dodać łyżkę
octu
. Dalej ubijając dodawać po jednym
żółtku
, następnie obie
mąki
i
proszek do pieczenia
i miksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.
Galaretki
rozpuścić w pół litra gorącej
wody
i odstawić do wystudzenia.
Ser biały
utrzeć z
cukrem
,a następnie wlać zimną
galaretkę
i miksować do dokładnego połączenia.W osobnym naczyniu ubić
śmietanę
ze "
Śnieżką
". Do ubitej
śmietany
wlać
ser
z
galaretką
i wymieszać mikserem. Wylać na jedną część
biszkoptu
i przykryć drugą częścią ciasta .Posmarować
dżemem
. Na patelni roztopić
masło
z
cukrem
,dodać
kokos
i
migdały
. Całość zrumienić na małym ogniu cały czas mieszając. Rozprowadzić na wierzchu ciasta posmarowanego
dżemem
.
Źródło:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/10/1493afrodyta.html
Przepisy powiązane
Rafaello na biszkopcie
Ciasto Afrodyta
Ciasto Rafaello + film
CIASTO "AFRODYTA"
Kokosowe cudo
Składniki powiązane (0)