ßßß
Biszkopt:5 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki maki pszennej1/4 szklanki maki ziemniaczanej1 łyżka octu1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, wsypując partiami cukier. Do piany dodajemy żółtka, a następnie mąki, ocet i proszek do pieczenia. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C.Masa:500 ml śmietanki 30%2 białe czekolady1 galaretka cytrynowa200 g. wiórków kokosowych200 g. płatków migdałowychCzekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja wkładam miseczkę z czekoladą do garnka z gotującą wodą i dodatkowo przykrywam go pokrywką). Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i mieszamy z czekoladą. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie powoli wlewam tężejącą galaretkę. Na koniec wsypujemy wiórki i płatki migdałowe i całość dokładnie mieszamy. Biszkopt kroimy na pół, smarujemy go ok 3/4 masy, przykrywamy drugą połową, rozsmarowujemy resztę masy i posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami.Smacznego
