Wykonanie
6 lipca 2014

Przepis na to ciacho pochodzi od babci Łukasza (ona wie, co dobre). Idealny deser na lato: delikatny, puszysty, lekko kwaskowaty i słodki zarazem.CIASTO "AFRODYTA"Składniki:
biszkopt8
jajek1 szklanka
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
octu1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniawarstwa cytrynowa250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru1/2 l
śmietany kremówki1
Śnieżka w proszku2
galaretki cytrynowe250 ml
wodywarstwa
morelowo-
kokosowo-migdałowa6 solidnych łyżek
dżemu morelowego1/3 kostki
masła10 dag
wiórków kokosowych10 dag
płatków migdałowych2 łyżki
cukruPieczemy
biszkoptowy spód.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
żółtka i
cukier. Masę ubijamy dość długo - musi być gęsta i puszysta. Następnie wlewamy
ocet (miksujemy chwilę wszystko) i wsypujemy, przesianą z
proszkiem do pieczenia,
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wylewamy masę do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy
biszkopt w temperaturze 160-180*C około 30-40 minut. Podczas pieczenia jak najrzadziej otwieramy piekarnik, by ciasto nie opadło. Najlepiej po 15 minutach przykryć
biszkopt folią aluminiową i 10 minut piec go tak owiniętego, aby zbyt mocno nie przypiekł się z wierzchu. Następnie ściągamy folię i pieczemy ciasto kolejne 10-15 minut. By sprawdzić, czy jest zupełnie dopieczone w środku, można wbić w ciasto wykałaczkę - jeśli po wyjęciu okaże się, że patyczek jest całkowicie suchy, to
biszkopt jest gotowy. Ja jednak piekę go "na oko" (każda ingerencja w ciasto może spowodować jego opadnięcie). Po upływie wyznaczonego czasu skręcamy piekarnik.
Biszkopta zostawiamy w środku do czasu, aż prawie całkowicie wystygnie. Następnie wyjmujemy go z formy i dzielimy na 2 blaty. Możemy również upiec dwa blaty osobno (tak jak tutaj).Przygotowujemy masę
cytrynową.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej
wody. Odstawiamy je do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubijamy ze
Śnieżką i
cukrem na sztywną pianę.
Serek mascarpone mieszamy łyżką i stopniowo dodajemy do
śmietany (cały czas masę mieszając). Na końcu wlewamy tężejącą już
galaretkę. Łączymy wszystkie składniki.Przygotowujemy warstwę
kokosowo-
migdałową.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni (muszą zrobić się złociste). Na osobnej patelni rozpuszczamy
masło. Dodajemy
cukier,
kokos i
migdały. Całość podsmażamy na rumiano.Składamy ciacho.Pierwszy blat
biszkoptowy smarujemy masą
cytrynową. Przykrywamy go kolejnym
biszkoptem. Rozprowadzamy na nim równomiernie
dżem morelowy. Ciasto posypujemy posypką
kokosowo -
migdałową. Gotowe ciacho odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.







Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.