Wykonanie
Ten tort
brzoskwiniowy powinien się pojawić kilka miesięcy temu, ponieważ piekłam go na 30-ste urodziny
męża. Ale już jest, w końcu wklepałam recepturę na ten pyszny tort :)
Składniki:
Biszkopt (na tortownicę 22-24cm):6
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanejszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
octuKrem:1 puszka
brzoskwiń (odłożyć kilka połówek do dekoracji)200 ml
śmietanki 30%500 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudruDodatkowo:
dżem morelowyponcz do nasączenia
biszkoptówdowolne dekoracjeSposób przygotowania:1. Zrobić
biszkopt: Obie
mąki przesiać przez sito.2.
Białka oddzielić od
żółtek,
białka ubić na sztywno z dodatkiem
soli, następnie dodawać partiami
cukier. Kiedy już
białka z
cukrem są ubite, do
żółtek dodać
proszek do pieczenia i
ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.3. Stopniowo wsypywać
mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 22cm do 24 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec
biszkopt jeden dzień wcześniej).5. Robimy krem -
śmietankę ubijamy z
cukrem pudrem, dodajemy
serek mascarpone. 1/3 masy odkładamy do dekoracji, a do pozostałej części kremu dodajemy pokrojone w kostkę
brzoskwinie.6.
Biszkopt przekrawamy na 3 blaty.7. Przekładamy tort od dołu:
biszkopt nasączony ponczemcienka warstwa
dżemu morelowego1/3 kremu
brzoskwiniowegobiszkopt nasączony ponczemcienka warstwa
dżemu morelowego1/3 kremu
brzoskwiniowegobiszkopt nasączony ponczemOdłożoną częścią kremu smarujemy tort. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki
brzoskwinie. Dodatkowo posmarowałam ułożone już
owoce na torcie
dżemem morelowym z odrobiną
wody (za pomocą pędzelka). Dzięki temu
owoce nie wyschną. Dookoła ułożyłam małe
beziki.Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa
Margarytki