Wykonanie
Puszysty
biszkopt przełożony
bitą śmietaną z dodatkiem aromatycznej
mięty i świeżych
truskawek … lekki, nieco orzeźwiający tort … idealny na specjalną okazją lub po prostu na gorący czerwcowy weekend.
Składniki na
biszkopt forma o średnicy 24 cm4
jajka w temperaturze pokojowej½ szklanki
cukru½ szklanki
mąki pszennej tortowej½ szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
octuszczypta
soliSkładniki na
miętowy krem1 litr
śmietany kremówki 36 %¾ szklanki
cukru pudrugarść świeżych liści
miętyDodatkowo:½ kg
truskawek (2 garście
truskawek obieramy z szypułek i kroimy w małą kostkę, pozostałe
truskawki pozostawiamy do dekoracji)Wykonanie ciasto
biszkoptoweTortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąki z
proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy
cukier i po jednym
żółtku miksując do czasu uzyskania gładkiej piany. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i
ocet. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zrzucamy z ok. 30 cm na podłogę lub blat (taki proces spowoduje, że
biszkopt nam nie upadnie). Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie kroimy na 3 równe blaty.Krem
miętowyDo wysokiego naczynie wlewamy dobrze schłodzoną
śmietanę, ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier puder. Następnie do jednej mniejszej miski odkładamy kilka sporych łyżek ubitej
śmietany (wykorzystamy ją do dekoracji
tortu), a do drugiej 3- 4 łyżki ubitej
śmietany, z którą blendujemy liście
mięty. Masę
miętowo-
śmietanową przekładamy do naczynia ze
śmietaną i delikatnie miksujemy do połączenia składników.Pierwszy blat ciasta przekładamy połową kremu
śmietanowo –
miętowego, na wierzch rozkładamy połowę pokrojonych
truskawek, ponownie smarujemy cienko kremem i przykrywamy drugim blatem. Czynność powtarzamy. Wierzch i boki
tortu smarujemy odłożona wcześniej
śmietaną. Tort dekorujemy świeżymi
truskawkami i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Uwaga!
Śmietanę można usztywnić
żelatyną.
Żelatynę (na podaną ilość
śmietany ok. 2 łyżeczki) rozpuszczamy w odrobinie gorącej
wody i odstawiamy, by lekko przestygła. Następnie dodajemy ją do
śmietany pod koniec ubijania.Smacznego!