ßßß


Składniki na biszkopt forma o średnicy 24 cm4 jajka w temperaturze pokojowej½ szklanki cukru½ szklanki mąki pszennej tortowej½ szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka octuszczypta soliSkładniki na zielony krem¾ litra śmietany kremówki1 płaska łyżeczka zielonego barwnika w proszku¾ szklanki cukru pudruDodatkowo:6-7 kiwiWykonanie ciasto biszkoptoweTortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i ocet. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Wykonanie zielony kremDo wysokiego naczynie wlewamy śmietanę, ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i zielony barwnik. Ciasto biszkoptowe przekładamy kremem, wierzch i boki także nim smarujemy. Tort dekorujemy pociętymi w cienkie plastry owocami kiwi.Smacznego!