Wykonanie
Wiosenny, zielony torcik. Puszyste ciasto
biszkoptowe przełożone słodką,
bitą śmietaną, przełamaną orzeźwiającymi
owocami, cudnie zielonego,
kiwi. Tort pięknie prezentuje sie na
stole. Polecam!
Składniki na
biszkopt forma o średnicy 24 cm4
jajka w temperaturze pokojowej½ szklanki
cukru½ szklanki
mąki pszennej tortowej½ szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
octuszczypta
soliSkładniki na zielony krem¾ litra
śmietany kremówki1 płaska łyżeczka zielonego barwnika w proszku¾ szklanki
cukru pudruDodatkowo:6-7
kiwiWykonanie ciasto
biszkoptoweTortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąki z
proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy
cukier i po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i
ocet. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Wykonanie zielony kremDo wysokiego naczynie wlewamy
śmietanę, ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier puder i zielony barwnik. Ciasto
biszkoptowe przekładamy kremem, wierzch i boki także nim smarujemy. Tort dekorujemy pociętymi w cienkie plastry
owocami kiwi.Smacznego!