Sezon na malinypolecam pyszne, puszyste ciasto…Składniki na biszkopt:4 jajka½ szkl. mąki pszennej½ szkl. mąki ziemniaczanej¾ szkl. cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka octuDodatkowo:1 litr śmietany kremówki 36 %½ szkl. cukru pudrumalinyWykonanie:Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy, po jednym, żółtka oraz cukier. Delikatnie łączymy pianę z mąką, na koniec dodajemy łyżkę octu. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temp.180 st. C) na ok.10-15 min. Upieczony, ciepły biszkopt zwijamy w roladę za pomocą wilgotnego ręcznika. Pozostawiamy na chwile do przestygnięcia.Ciasto rozwijamy, smarujemy (dość grubo ubitą na sztywno śmietaną z cukrem pudrem). Przy brzegu ciasta układamy rozduszone maliny i zwijamy roladę. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!