ßßß
Co jakiś czas zdarza mi się upiec tort lub ciasto na bazie biszkoptu. Ponieważ piekłam torty z różnych przepisów, zawsze szukam wśród nich tego, który mi wychodzi najlepiej. Tak więc teraz podstawowy przepis na tradycyjny biszkopt.Składniki:60 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki)60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki)6 jajek200 g cukru pudru (1 ½ szklanki)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 ½ łyżeczki octuWykonanie:Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno formę do pieczenia wysmarować masłem.Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją.Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder po 1 łyżce.Do białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie.Ciasto studzić w piekarniku.