Wykonanie
Poprzednio podałam przepis na tradycyjny
biszkopt. Tym razem przepis na
biszkopt czekoladowy.Składniki:¾ szklanki
mąki pszennej¼ szklanki ziemniaczanej½ szklanki
kakao6
jajek200 g
cukru pudru (1 ½ szklanki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 ½ łyżeczki
octuWykonanie:Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno formę do pieczenia wysmarować
masłem.
Białka oddzielić od
żółtek, obie
mąki i
kakao przesiać przez sito. Do
żółtek dodać
ocet i
proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż
żółtka zbieleją.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać
cukier puder po 1 łyżce.Do
białek po trochu dodawać
żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z
białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.Do
jajek dodać powoli przesianą
mąkę delikatnie i powoli mieszając.
Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie
biszkoptu sprawia, że nadmiar pary
wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a
biszkopt nie opadnie.Ciasto studzić w piekarniku.