ßßß




Składniki:5 jajek (w temperaturze pokojowej)½ szklanki mąki pszennej tortowej½ szklanki mąki ziemniaczanej¾ szklanki cukruszczypta soli2 łyżki kakao2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuSkładniki na krem:500 ml śmietany kremówki 36 %250 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudruDodatkowo:1 czerwona galaretka1 łyżka kakao do posypaniasok z cytryny do skropienia ciastaWykonanie:BiszkoptDo mniejszej miski przesiewamy mąki, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie zmniejszamy moc miksera i stopniowo dodajemy suche składniki, olej i ocet. Staramy się nie miksować za długo, aby masa zbytnio nie opadła.Puszystą masę przekładamy do formy (średnicy 25x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do czasu, aż lekko stężeje.Krem z bitej śmietany i serka mascarponeDo wysokiego naczynia przelewamy śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.Blat biszkoptu przekrawamy na 2 części. Górny blat będzie stanowił spód naszego przekładańca, dolny natomiast obracamy spodem do góry i wykrawamy w nim, za pomocą foremki do ciastek, serca. Blat biszkoptu stanowiacy spód przekładańca skrapiamy sokiem z cytryny, a nastepnie wykładamy na niego masę z bitej śmietany, pozostawiając ok. 3 łyżki masy do posmarowania wierzchu ciasta. Na masę układamy blat z wyciętymi otworami w kształcie serc i cienko smarujemy pozostałym kremem. Wierzch ciasta posypujemy kakao, a wgłębienia wypełniamy tężejącą już galaretka. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby galaretka stężała.Smacznego!