ßßß
Składniki na biszkopt (forma średnicy 20 cm)4 jajka klasy L w temperaturze pokojowej¾ szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej tortowej½ szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao1 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSkładniki na krem:500 ml śmietany kremówki 36 %250 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudru (do smaku)2 łyżki kakaoDodatkowo:Syrop z pigwy do skropienia blatów ciasta (można zastąpić sokiem z cytryny)3-4 figiWykonanie:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Krem czekoladowyDo wysokiego naczynia przelewamy śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany, gdy śmietana się ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone i kakao. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.Wystudzony biszkopt kroimy na dwa równe krążki. Blat ciasta układamy na paterze, skrapiamy syropem z pigwy następnie wyciskam rozety kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch tortu przyozdabiamy kremem oraz figami, ewentualnie posypujemy ciemny kakao.Smacznego!