Wykonanie
Kakaowy biszkopt i nutellowa masa z
bitą śmietaną - to w
skrócie dzisiejsze ciasto.Można powiedzieć, że to moja czekoladowa wersja wuzetki.Gorąco polecam ;)
Składniki:
biszkopt (porcja na blachę o wymiarach 32x24cm)7
jajek7 łyżek
mąki2 pełne łyżki
kakao1 szkl. + 2 łyżki
cukru1 + 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solimasa600g
śmietanki 30%500g
serka mascarpone4 łyżki
amaretto4 łyżki nutelli4 łyżki
cukru pudruponadto ewentualnie 1/2 szkl. naparu z
kawy do nasączenia, ale
biszkopt wychodzi wilgotny, więc nie ma takiej konieczności.
Wykonanie:
Białka z odrobiną
soli i
cukrem ubić na sztywną pianę. Teraz kolejno dodawać po jednym
żółtku. Masę jajeczną połączyć z przesianą
mąką,
kakaem i
proszkiem do pieczenia. Delikatnie, lecz energicznie wymieszać. Całość wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.Piec w nagrzanym piekarniku (do suchego patyczka) w temp. 160 st., ok 45 min. Studzić w otwartym piekarniku.W czasie gdy
biszkopt stygnie przygotować masę.Schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem na sztywno.Do
serka mascarpone dodawać po łyżce
amaretto, dobrze wymieszać. Następnie po łyżce nutelli i energicznie mieszać. Używam do tego dużej trzepaczki rózgowej a nie miksera.Do masy
serowo nutellowej dodać łyżkę ubitej
śmietany i delikatnie zamieszać. Chodzi o to, by ta masa zrobiła się lżejsza i ładnie połączyła ze
śmietaną. Teraz całość można dodać do ubitej
śmietany.
Biszkopt przekroić na pół. Lekko nasączyć oba blaty. 3/4 masy umieścić
między plackami, resztą posmarować wierzch.Udekorować według uznania. U mnie pokrojone Crispello Milki.Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać najlepiej następnego dnia.Jeżeli lubicie sztywniejszą
bitą śmietanę, dodajcie w czasie ubijania 2 śmietanfixy albo 1 łyżkę
żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej
wody.