ßßß
Składniki:biszkopt (porcja na blachę o wymiarach 32x24cm)7 jajek7 łyżek mąki2 pełne łyżki kakao1 szkl. + 2 łyżki cukru1 + 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solimasa600g śmietanki 30%500g serka mascarpone4 łyżki amaretto4 łyżki nutelli4 łyżki cukru pudruponadto ewentualnie 1/2 szkl. naparu z kawy do nasączenia, ale biszkopt wychodzi wilgotny, więc nie ma takiej konieczności.
Wykonanie:Białka z odrobiną soli i cukrem ubić na sztywną pianę. Teraz kolejno dodawać po jednym żółtku. Masę jajeczną połączyć z przesianą mąką, kakaem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie, lecz energicznie wymieszać. Całość wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.Piec w nagrzanym piekarniku (do suchego patyczka) w temp. 160 st., ok 45 min. Studzić w otwartym piekarniku.W czasie gdy biszkopt stygnie przygotować masę.Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.Do serka mascarpone dodawać po łyżce amaretto, dobrze wymieszać. Następnie po łyżce nutelli i energicznie mieszać. Używam do tego dużej trzepaczki rózgowej a nie miksera.Do masy serowo nutellowej dodać łyżkę ubitej śmietany i delikatnie zamieszać. Chodzi o to, by ta masa zrobiła się lżejsza i ładnie połączyła ze śmietaną. Teraz całość można dodać do ubitej śmietany.Biszkopt przekroić na pół. Lekko nasączyć oba blaty. 3/4 masy umieścić między plackami, resztą posmarować wierzch.Udekorować według uznania. U mnie pokrojone Crispello Milki.Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać najlepiej następnego dnia.Jeżeli lubicie sztywniejszą bitą śmietanę, dodajcie w czasie ubijania 2 śmietanfixy albo 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody.