ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczny tort biszkoptowy

Błyskawiczny tort biszkoptowy

nazwa

Wykonanie

Żar z nieba leje się niemiłosierny. A za mną chodzi tort . Nie lodowy tylko zwykły pieczony . Zważywszy na temperaturę jaka panowała w kuchni,tort musiał być szybko zrobiony. Dlatego troszkę odbiegłam od właściwego przepisu na biszkopt.
Składniki
Ciasto
6 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
zapach rumowy (może być inny)
szczypta soli ( na czubek noża)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
400 ml śmietanki kremówkj
2 łyżki czubate cukru pudru
Wykonanie
Krok 1 Do miski wbić jajka, dodać mąkę ,cukier , kakao proszek do pieczenia.zapach i sól. Dokładnie wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Krok 2 Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułą tartą. Przełożyć ciasto . Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe.
Krok 3 Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 3 części.
Krok 4 Do wysokiego naczynia wlać śmietankę i miksować na wolnych obrotach do chwili aż śmietana zacznie gęstnieć . Wsypać cukier puder i miksować do chwili całkowitego zgęstnienia śmietany.
Krok 5 Przekrojone placki posmarować bitą śmietana i odłożyć do lodówki. do porządnego schłodzenia.
Ten kształt to dzieło moich wnuczek.
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2013/07/szybki-tort-biszkoptowy.html