Wykonanie
Żar z nieba leje się niemiłosierny. A za mną chodzi tort . Nie
lodowy tylko zwykły pieczony . Zważywszy na temperaturę jaka panowała w kuchni,tort musiał być szybko zrobiony. Dlatego troszkę odbiegłam od właściwego przepisu na
biszkopt.
SkładnikiCiasto6
jajek4 łyżki
mąki2 łyżki
kakao6 łyżek
cukruzapach rumowy (może być inny)szczypta
soli ( na czubek noża)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem400 ml
śmietanki kremówkj2 łyżki czubate
cukru pudruWykonanieKrok 1 Do miski wbić
jajka, dodać
mąkę ,
cukier ,
kakao proszek do pieczenia.zapach i
sól. Dokładnie wszystko zmiksować na jednolitą masę.Krok 2 Tortownicę wysmarować
masłem i posypać bułą tartą. Przełożyć ciasto . Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe.Krok 3 Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 3 części.Krok 4 Do wysokiego naczynia wlać
śmietankę i miksować na wolnych obrotach do chwili aż
śmietana zacznie gęstnieć . Wsypać
cukier puder i miksować do chwili całkowitego zgęstnienia
śmietany.Krok 5 Przekrojone placki posmarować
bitą śmietana i odłożyć do lodówki. do porządnego schłodzenia.
Ten kształt to dzieło moich wnuczek.