ßßß

Składniki na biszkopt (forma średnicy 20 cm)4 jajka klasy L w temperaturze pokojowej¾ szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej tortowej½ szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao1 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSkładniki na krem:250 ml śmietany kremówki 30-36 %250 g serka mascarponekilka łyżek cukru pudru (do smaku)Dodatkowo:3 średnie gruszki1 szklanka wody1 łyżka golden syropu lub miodu1 łyżka whiskysok z 1/2 cytryny½ gorzkiej czekolady 70%Wykonanie:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Gruszki przekładamy do rondla, zalewamy 1 szklanka wodą, a następnie dodajemy golden syrop i wisky. Gotujemy do miękkość. Ugotowane owoce wyciągamy z zalewy do przestygnięcia, a następnie kroimy w kostka (ok. 0,5 cm)KremDo wysokiego naczynia przelewamy śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.Wystudzony biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Ścinamy wybrzuszenie, które posłuży nam do dekoracji boków tortu (ścinki rozkruszamy i wstawiamy na kilka minut do piekarnika (temp. 120 st. C, aby się podsuszyły). Blat układamy na paterze, skrapiamy sokiem z cytryny smarujemy kremem rozkładamy połowę gruszek i ponownie smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym blatem, czynność powtarzamy z drugim blatem. Wierzch i boki tortu cienko smarujemy śmietankowym kremem. Boki tortu posypujemy rozkruszonym i ciastem, na wierzch ścieramy czekoladę, (aby uzyskać malutkie ruloniki możecie ścierać czekoladę za pomocą obieraczki do warzyw).Smacznego!