Wykonanie
Chciałabym Wam dzisiaj pokazać torcik jaki robiłam niedawno na urodziny mojego synka. Niestety zdolności plastyczno-manualnych to ja mam niewiele więc ciut potworkowaty mi wyszedł, ale jak na kundelka przystało - nadrobił inaczej ;) Tort był pyszny, delikatny, mocno
czekoladowy.
Biszkopt rzucany przełożony kremem z
tortu węgierskiego z Moich Wypieków . Wyjątkowo zrezygnowałam z ponczowania
biszkoptu obawiając się, że może się przez to gorzej trzymać ;)Wierzch
tortu to
beza szwajcarska podobna do tej z
tortu chałwowego (klik). Jeśli nie jesteście fanami aż takiej
słodyczy - z powodzeniem możecie ją zastąpić kremem maślanym lub
śmietanowym. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na
biszkopt prostokątny:10
jajekszczypta
soli130g
mąki pszennej70g
mąki ziemniaczanej4 kopiate łyżki
kakao320g
cukruszczypta
soliBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka i obydwie przesiane i wymieszane
mąki. Dno blachy (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie
biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 4 blaty.Składniki na
biszkopt 12 cm:3
jajkaszczypta
soli100g
cukru40g
maki pszennej1,5 łyżki
kakao25g
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka i obydwie przesiane i wymieszane
mąki. Tortownicę (12cm) lub mały rondelek natłuścić i wysypać
kaszą manną. Wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie
biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3-4 blaty.Składniki na
krem czekoladowy:500g
serka mascarpone500ml
śmietany kremówki 36%200g
gorzkiej czekolady5 łyżek
cukru pudruCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i lekko przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem,
serek lekko zmiksować, dodać do niego
czekoladę a następnie całość wmieszać do
śmietany. Zmiksować krótko i delikatnie na gładko.Z okrągłego
biszkopta wycinamy kształt głowy psa. Przecinamy wzdłuż na 3-4 blaty.Prostokątny
biszkopt przecinamy wzdłuż na 4 blaty. Trzy z nich układamy jeden na drugim i wycinamy z tego coś na kształt tułowia psa (kształt podobny do
gruszki lub gitary ;) ) Z odłożonego czwartego blatu wycinamy uszy, łapy i ogon a większą część jaka pozostała układamy na grzbiet.Kolejne warstwy
biszkoptu przekładamy kremem. Głowę przełożoną kremem mocujemy na dwóch patyczkach szaszłykowych. Uszy montujemy podobnie. Całość spinamy i smarujemy kremem, zostawiając jednak 3-4 łyżki do dekoracji. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Składniki na
bezę*:6 dużych
białek300g
cukru3/4 łyżeczki ekstraktu
waniliowego*Jeśli nie chcemy robić wierzchu z
bezy szwajcarskiej można psa udekorować kremem
śmietanowym. Można zrobić go z połowy składników użytych do
kremu czekoladowego zastępując
gorzką czekoladę - białą. Warto również zmniejszyć ilość
cukru do 1,5-2 łyżek.W kąpieli
wodnej przez kilka minut mieszamy
cukier, ekstrakt i
białka. Mieszamy cały czas i pilnujemy aby nam się
cukier na brzegach miseczki nie karmelizował. Gdy całość się rozpuści zdejmujemy z ognia i miksujemy przez ok 10 minut do momentu aż całość stanie się gęsta i błyszcząca.
Bezą smarujemy psa. Najlepiej zrobić to workiem cukierniczym (tylka 2c) Można również psa posmarować
bezą i okrągłą strona łyżki zrobić "jeże". Z wcześniej odłożonej masy czekoladowej zrobić łatki, udekorować pyszczek i uszy.
Bezę podpalić palnikiem do momentu aż się zarumieni.Z czarnej masy plastycznej zrobić oczy i nos. Wstawić do lodówki na całą noc.Smacznego :)