ßßß
Tort tiramisu proponowany przeze mnie dzisiaj, powstał już w kwietniu;był dodatkiem do prezentu urodzinowego dla mojej siostryPrzepis czekał długo na swoją publikację, sama nie wiem dlaczegoJak każdy tort, ten również potrzebuje trochę pracy i czasu, ale myślę, że warto.Wygląda efektownie i tak też smakuje.W każdym razie, siostra była zachwyconaPotrzebujemy:Składniki na biszkopt:4 jajka130 g drobnego cukru do wypieków100 g mąki pszennej33 g mąki ziemniaczanejSkładniki do nasączenia blatów:3/4 szklanki bardzo mocnej kawy (ostudzonej)ok. 80 ml likieru kawowegoSkładniki na masę:750 g serka mascarpone200 ml śmietany kremówki100 g cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoDo ozdoby:ok. 20 świeżych truskawek0,5 tabliczki gorzkiej czekolady2 opakowania biszkoptów, tzw. kocich języczkówPrzygotowanie:BiszkoptBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Ubijając, stopniowo dodajemy cukier.Łączymy z żółtkami i w dalszym ciągu ubijamy.Mieszamy ze sobą mąki i po łyżce dodajemy do masy jajecznej.Przestajemy ubijać, mieszamy masę łyżką.Pieczemy w temperaturze 170*C przez około 40 minut.Po upływie wskazanego czasu sprawdzamy biszkopt patyczkiem,jeśli jest „suchy” zostawiamy go w otwartym piekarniku do wystudzenia.Po wystudzeniu biszkopt wyjmujemy z formy i dzielimy na 3 blaty.NasączenieWystudzoną, mocną kawę mieszamy z likierem.Masa mascarponeUbijamy kremówkę na sztywną masę.Pod koniec dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy.Łączymy z serkiem mascarpone, delikatnie miksując na najwolniejszych obrotach.Wykonanie tortu:Pierwszy z blatów wykładamy na tortownicę i nasączamy częścią likieru wymieszanego z kawą. Wykładamy część przygotowanej masy mascarpone i przykrywamy drugim blatem. Nasączamy, wykładamy masę i tak samo postępujemy z ostatnim,trzecim kawałkiem biszkoptu.Pozostałą masą smarujemy boki biszkoptu i równo przyklejamy do nichbiszkopciki/ języczki. Całość delikatnie związujemy ozdobną wstążką.Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy czekoladę na tort i wykładamy na nią świeże truskawki.Ciasto wymaga mocnego schłodzenia, zatem odkładamy je na co najmniej 2 godziny do lodówki.Po żmudnym oczekiwaniu, tort nadaje się do spożyciaRozpoczął się sezon truskawek, więc myślę, że zyska on sobie teraz wielu sympatyków.Polecam






Brak powiązanych wpisów.