ßßß Cookit - przepis na Biszkopt

Biszkopt

nazwa

Wykonanie

Tort tiramisu proponowany przeze mnie dzisiaj, powstał już w kwietniu;
był dodatkiem do prezentu urodzinowego dla mojej siostry
Przepis czekał długo na swoją publikację, sama nie wiem dlaczego
Jak każdy tort, ten również potrzebuje trochę pracy i czasu, ale myślę, że warto.
Wygląda efektownie i tak też smakuje.
W każdym razie, siostra była zachwycona
Potrzebujemy:
Składniki na biszkopt:
4 jajka
130 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
33 g mąki ziemniaczanej
Składniki do nasączenia blatów:
3/4 szklanki bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
ok. 80 ml likieru kawowego
Składniki na masę:
750 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
100 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do ozdoby:
ok. 20 świeżych truskawek
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
2 opakowania biszkoptów, tzw. kocich języczków
Przygotowanie:
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Ubijając, stopniowo dodajemy cukier.
Łączymy z żółtkami i w dalszym ciągu ubijamy.
Mieszamy ze sobą mąki i po łyżce dodajemy do masy jajecznej.
Przestajemy ubijać, mieszamy masę łyżką.
Pieczemy w temperaturze 170*C przez około 40 minut.
Po upływie wskazanego czasu sprawdzamy biszkopt patyczkiem,
jeśli jest „suchy” zostawiamy go w otwartym piekarniku do wystudzenia.
Po wystudzeniu biszkopt wyjmujemy z formy i dzielimy na 3 blaty.
Nasączenie
Wystudzoną, mocną kawę mieszamy z likierem.
Masa mascarpone
Ubijamy kremówkę na sztywną masę.
Pod koniec dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy.
Łączymy z serkiem mascarpone, delikatnie miksując na najwolniejszych obrotach.
Wykonanie tortu:
Pierwszy z blatów wykładamy na tortownicę i nasączamy częścią likieru wymieszanego z kawą. Wykładamy część przygotowanej masy mascarpone i przykrywamy drugim blatem. Nasączamy, wykładamy masę i tak samo postępujemy z ostatnim,
trzecim kawałkiem biszkoptu.
Pozostałą masą smarujemy boki biszkoptu i równo przyklejamy do nich
biszkopciki/ języczki. Całość delikatnie związujemy ozdobną wstążką.
Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy czekoladę na tort i wykładamy na nią świeże truskawki.
Ciasto wymaga mocnego schłodzenia, zatem odkładamy je na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Po żmudnym oczekiwaniu, tort nadaje się do spożycia
Rozpoczął się sezon truskawek, więc myślę, że zyska on sobie teraz wielu sympatyków.
Polecam
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/06/03/lekki-torcik-truskawkowy