Wykonanie

Tort tiramisu proponowany przeze mnie dzisiaj, powstał już w kwietniu;był dodatkiem do prezentu urodzinowego dla mojej siostryPrzepis czekał długo na swoją publikację, sama nie wiem dlaczegoJak każdy tort, ten również potrzebuje trochę pracy i czasu, ale myślę, że warto.Wygląda efektownie i tak też smakuje.W każdym razie, siostra była zachwyconaPotrzebujemy:Składniki na
biszkopt:4
jajka130 g drobnego
cukru do wypieków100 g
mąki pszennej33 g
mąki ziemniaczanejSkładniki do nasączenia blatów:3/4 szklanki bardzo mocnej
kawy (ostudzonej)ok. 80 ml
likieru kawowegoSkładniki na masę:750 g
serka mascarpone200 ml
śmietany kremówki100 g
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoDo ozdoby:ok. 20 świeżych
truskawek0,5 tabliczki
gorzkiej czekolady2 opakowania
biszkoptów, tzw. kocich języczkówPrzygotowanie:
BiszkoptBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Ubijając, stopniowo dodajemy
cukier.Łączymy z
żółtkami i w dalszym ciągu ubijamy.Mieszamy ze sobą
mąki i po łyżce dodajemy do masy jajecznej.Przestajemy ubijać, mieszamy masę łyżką.Pieczemy w temperaturze 170*C przez około 40 minut.Po upływie wskazanego czasu sprawdzamy
biszkopt patyczkiem,jeśli jest „suchy” zostawiamy go w otwartym piekarniku do wystudzenia.Po wystudzeniu
biszkopt wyjmujemy z formy i dzielimy na 3 blaty.NasączenieWystudzoną, mocną
kawę mieszamy z
likierem.Masa
mascarponeUbijamy kremówkę na sztywną masę.Pod koniec dodajemy
cukier i ekstrakt
waniliowy.Łączymy z
serkiem mascarpone, delikatnie miksując na najwolniejszych obrotach.Wykonanie
tortu:Pierwszy z blatów wykładamy na tortownicę i nasączamy częścią
likieru wymieszanego z
kawą. Wykładamy część przygotowanej masy
mascarpone i przykrywamy drugim blatem. Nasączamy, wykładamy masę i tak samo postępujemy z ostatnim,trzecim kawałkiem
biszkoptu.Pozostałą masą smarujemy boki
biszkoptu i równo przyklejamy do nichbiszkopciki/ języczki. Całość delikatnie związujemy ozdobną wstążką.Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy
czekoladę na tort i wykładamy na nią świeże
truskawki.Ciasto wymaga mocnego schłodzenia, zatem odkładamy je na co najmniej 2 godziny do lodówki.Po żmudnym oczekiwaniu, tort nadaje się do spożyciaRozpoczął się sezon
truskawek, więc myślę, że zyska on sobie teraz wielu sympatyków.Polecam








Brak powiązanych wpisów.