ßßß
Składniki:Biszkoptowy spód :Piekę biszkopt z podanych składników, przecinam go na dwie części i jedną taką część używam do sernika.3 jajka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki ziemniaczanej6 łyżek cukru1/4 łyżeczki proszkuodrobina kakaoNajpierw miksujemy jajka z cukrem, dodajemy sypkie składniki i po połączeniu pieczemy w temperaturze 180 stopni zaledwie chwilę. Używam tortownicy 21 cm.Masa serowa:500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki cukru pudru300 ml śmietany kremówki, schłodzonej300 g gorzkiej czekolady400 - 500 g świeżych malinSerek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. W tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, WAŻNE by do naczynia z wodą nie dostała się ani kropla wody, wtedy czekolada twardnieje i niewiele da się z nią zrobić. Gdy czekolada lekko ostygnie dodajemy ją do mascarpone, dokładnie mieszając (łyżką). Jeśli mascarpone jest w temperaturze pokojowej, dodawana czekolada nie będzie gwałtownie twardnieć, wtedy łatwo się miesza masę i nie powstają w niej grudki.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy czekoladowej, mieszając delikatnie łyżką.Teraz jest kilka wersji dodawania malin: można je wrzucić do masy (kilka zostawić na przybranie), a można je ułożyć na biszkopcie.Ja wybieram tę drugą. Biszkopt układam na tortownicy 23-24 cm, na biszkopcie układam warstwę malin.Masę serową wykładamy na spód z malinami, wyrównujemy i ozdabiamy resztą malin. Wkładamy do lodówki do stężenia (około 6 godzin lub całą noc).Smacznego!