Wykonanie
Szukałam na święta jakiegoś innego ciasta, którego jeszcze nie robiłam, żeby co roku nie jeść tych samych do znudzenia ;) na blogu www.zjemto.blox.pl znalazłam smakowicie wyglądające ciasto cassis i tak mnie urzekło, że postanowiłam je zrobić, zwłaszcza, że moja mama bardzo lubi ciasta z kremami. Miałam intuicję, żeby je upiec, bo zniknęło w mig, więc chyba wszystkim smakowało.Składniki na
biszkopt czekoladowy:5
jajek3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki tortowej1/3 szklanki
kakao50 g startej
gorzkiej czekoladySposób przygotowania
biszkoptu:Najpierw ubijamy 5
białek z odrobiną
soli, by łatwiej się ubiły, stopniowo dodając
cukier. Dopiero gdy piana będzie sztywna, dodajemy po 1
żółtku. Następnie przesiewamy do miski
mąkę z
kakao, dalej startą
czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Biszkopt, by nie był suchy, należy nasączyć. Ja zmieszałam połowę szklanki przegotowanej
wody z 2 łyżkami
spirytusu z 2 łyżkami domowego
soku z czarnej porzeczki.Po nasączeniu, wierzch
biszkoptu smarujemy
konfiturą z
czarnej porzeczki. Na
konfiturę będziemy nakładać następujący przepyszny krem.Krem:500 g
śmietanki kremówki 30% lub 36%500 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudruW misce miksujemy dobrze schłodzony
serek oraz
śmietankę z
cukrem pudrem. Teraz cierpliwie ubijamy do uzyskania konsystencji kremu. Do dokończenia ciasta pozostała już tylko
beza.
Beza:4
białka200 g
cukru1 duża łyżka
kakao1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
octuSposób przyrządzenia
bezy:Standardowo najpierw ubijamy
białka ze szczyptą
soli, do piany dodajemy stopniowo
cukier. Gdy piana będzie sztywna, miksujemy jeszcze minutkę, a
potem dodajemy
mąkę,
kakao o łyżeczkę
octu. Miksujemy jeszcze tylko aż składniki się połączą.
Bezę pieczemy najlepiej w tej samej blaszce, w której piekł się
biszkopt, by miały te same wymiary. A więc
białka wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 15 minut, a następnie po upływie czasu obniżamy temperaturę do 90 stopni i pieczemy tym razem z termoobiegiem jeszcze pół godziny. Po wyłączeniu
bezę trzymamy jeszcze około pół godziny w wyłączonym piekarniku.Gotowe ciasto najlepiej pozostawić na parę godzin w lodówce.