ßßß Cookit - przepis na Ciasto Cassis

Ciasto Cassis

nazwa

Wykonanie

W tym roku po raz pierwszy robiłam likier z czarnej porzeczki Cassis i od razu stał się moim ulubionym.
Pomyślałam, że będzie świetnym dodatkiem do jesiennego,
rozgrzewającego ciasta z dużą ilością kremu.
W takim zestawieniu nie mogło zbraknąć też czekolady, tym razem w postaci biszkoptu i chrupiącej bezy.
Wyszło tak jak lubimy najbardziej -
- wilgotne, kremowe, delikatne i niezbyt słodkie ciasto, w sam raz na jesienne wieczory.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
Beza
4 białka
200 g drobnego cukru do wypieków
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Krem
500 g śmietanki 30 %
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Ponadto
2 małe słoiczki konfitury z czarnej porzeczki ( po 250 g )
poncz ( 3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 4 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis ) ewentualnie można zastąpić sokiem z czarnej porzeczki połączonym z czystą wódką.
Sposób wykonania:
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.
Beza : Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i błyszcząca, miksować jeszcze ok. 1 minuty. Dodać mąkę, kakao i ocet. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Białka wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, w której wcześniej piekł się biszkopt. Wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Bezę wystudzić.
Masa : Dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić wraz z cukrem pudrem w misie miksera. Ubijać do uzyskania konsystencji kremu.
Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę wyłożyć krem z mascarpone. Na wierzch ciasta położyć wystudzoną bezę. Można też przed wyłożeniem na wierzch pokroić bezę na równe kawałki, tak jak to się robi z ciastem francuskim w kremówce . Wtedy ciasto będzie się znacznie łatwiej kroiło.
Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/10/Ciasto-Cassis.html