ßßß
Składniki:Biszkopt czekoladowy5 jajek3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2/3 szklanki mąki tortowej1/3 szklanki kakao50 g startej gorzkiej czekoladyBeza4 białka200 g drobnego cukru do wypieków1 kopiasta łyżka kakao1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem500 g śmietanki 30 %500 g serka mascarpone4 łyżki cukru pudruPonadto2 małe słoiczki konfitury z czarnej porzeczki ( po 250 g )poncz ( 3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 4 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis ) ewentualnie można zastąpić sokiem z czarnej porzeczki połączonym z czystą wódką.
Sposób wykonania:Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.Beza : Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i błyszcząca, miksować jeszcze ok. 1 minuty. Dodać mąkę, kakao i ocet. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.Białka wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, w której wcześniej piekł się biszkopt. Wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Bezę wystudzić.Masa : Dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić wraz z cukrem pudrem w misie miksera. Ubijać do uzyskania konsystencji kremu.Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę wyłożyć krem z mascarpone. Na wierzch ciasta położyć wystudzoną bezę. Można też przed wyłożeniem na wierzch pokroić bezę na równe kawałki, tak jak to się robi z ciastem francuskim w kremówce . Wtedy ciasto będzie się znacznie łatwiej kroiło.Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.Smacznego :)