Wykonanie
W tym roku po raz pierwszy robiłam
likier z
czarnej porzeczki Cassis i od razu stał się moim ulubionym.Pomyślałam, że będzie świetnym dodatkiem do jesiennego,rozgrzewającego ciasta z dużą ilością kremu.W takim zestawieniu nie mogło zbraknąć też
czekolady, tym razem w postaci
biszkoptu i chrupiącej
bezy.Wyszło tak jak lubimy najbardziej -- wilgotne, kremowe, delikatne i niezbyt słodkie ciasto, w sam raz na jesienne wieczory.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2/3 szklanki
mąki tortowej1/3 szklanki
kakao50 g startej
gorzkiej czekoladyBeza4
białka200 g drobnego
cukru do wypieków1 kopiasta łyżka
kakao1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
octuKrem500 g
śmietanki 30 %500 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudruPonadto2 małe słoiczki
konfitury z
czarnej porzeczki ( po 250 g )poncz ( 3/4 szklanki
wody + 2 łyżeczki
cukru + 4 łyżki
likieru z
czarnej porzeczki Cassis ) ewentualnie można zastąpić
sokiem z czarnej porzeczki połączonym z
czystą wódką.
Sposób wykonania:
Biszkopt :
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a
cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym
żółtku.
Mąkę i
kakao przesiać przez sito i wraz ze startą
czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony
biszkopt wystudzić.
Beza :
Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać
cukier. Kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i błyszcząca, miksować jeszcze ok. 1 minuty. Dodać
mąkę,
kakao i
ocet. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Białka wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, w której wcześniej piekł się
biszkopt. Wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut.
Bezę wystudzić.Masa : Dobrze schłodzony
serek mascarpone i
śmietankę umieścić wraz z
cukrem pudrem w misie miksera. Ubijać do uzyskania konsystencji kremu.
Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Posmarować
konfiturą z
czarnej porzeczki. Na
konfiturę wyłożyć krem z
mascarpone. Na wierzch ciasta położyć wystudzoną
bezę. Można też przed wyłożeniem na wierzch pokroić
bezę na równe kawałki, tak jak to się robi z
ciastem francuskim w kremówce . Wtedy ciasto będzie się znacznie łatwiej kroiło.Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.Smacznego :)