ßßß
Cookit - przepis na Tort czekoladowy Kraina Lodu
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tort czekoladowy Kraina Lodu
Składniki
Cukier
Cukier puder
Czekolada
Czekolada gorzka
Jajko
Kakao
Masło
Mąka
Mąka ziemniaczana
Proszek do pieczenia
Ser mascarpone
Śmietana 36%
Wykonanie
Składniki:-4
jajka
-120g
cukru
-110g
mąki
tortowej20g
mąki ziemniaczanej
-40g
kakao
-1 łyżeczka
proszku do pieczenia
60g roztopionego i schłodzonego
masła
Krem ciemny:-200ml
śmietanki 36%
z Piątnicy/koniecznie/-100g
czekolady mlecznej
-30g
czekolady gorzkiej
-180g
mascarpone
Krem jasny:-190ml
śmietanki 36%
oczywiście z Piątnicy-130g
czekolady białej
-150g
mascarpone
Krem
maślany
:-150g miękkiego
masła
-50g
cukru pudru
-250g
serka mascarpone
Wykonanie:
Jajka
ubijamy z
cukrem
na puch, dodajemy przesiane
mąki
z
kakao
i proszkiem, delikatnie mieszamy, na koniec dajemy szczyptę
soli
i stopione ostudzone
masło
.Masę wylewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st, pieczemy 30-35 minut.
Śmietankę
podgrzewamy ciągle mieszając, go gorącej wkładamy pokruszoną ciemną
czekoladę
i mieszamy aż się rozpuści.
Śmietana
musi być jak najlepsza 36% z Piątnicy. Jest bardzo gęsta i wtedy nie ma żadnego problemu z kremem.Tak samo robimy z jasną
czekoladą
.Ostudzone
czekolady
przykrywamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.Na następny dzień robimy krem ubijająć
krem czekoladowy
z
serkiem mascarpone
na puszystą masę. Tak samo robimy z
białym
kremem.Masa
maślana
:
Serek
mascarpone
wyciągamy z lodówki kilka godzin wcześniej .Miękkie
masło
ucieramy z
cukrem pudrem
i dodajemy po trochę
serka
.
Biszkopt
kroimy na 2-3 części, ponczujemy i smarujemy masami na przemian.Wierzch tynkujemy masą
maślaną
, na nią można kłaść masę
cukrową
.
Źródło:
https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/11/29/tort-czekoladowy-kraina-lodu
Przepisy powiązane
Składniki powiązane (0)