ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy Kraina Lodu

Tort czekoladowy Kraina Lodu

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-4 jajka
-120g cukru
-110g mąki tortowej
20g mąki ziemniaczanej
-40g kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g roztopionego i schłodzonego masła
Krem ciemny:
-200ml śmietanki 36% z Piątnicy/koniecznie/
-100g czekolady mlecznej
-30g czekolady gorzkiej
-180g mascarpone
Krem jasny:
-190ml śmietanki 36% oczywiście z Piątnicy
-130g czekolady białej
-150g mascarpone
Krem maślany:
-150g miękkiego masła
-50g cukru pudru
-250g serka mascarpone
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem, delikatnie mieszamy, na koniec dajemy szczyptę soli i stopione ostudzone masło.
Masę wylewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st, pieczemy 30-35 minut.
Śmietankę podgrzewamy ciągle mieszając, go gorącej wkładamy pokruszoną ciemną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Śmietana musi być jak najlepsza 36% z Piątnicy. Jest bardzo gęsta i wtedy nie ma żadnego problemu z kremem.
Tak samo robimy z jasną czekoladą.
Ostudzone czekolady przykrywamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Na następny dzień robimy krem ubijająć krem czekoladowy z serkiem mascarpone na puszystą masę. Tak samo robimy z białym kremem.
Masa maślana:
Serek mascarpone wyciągamy z lodówki kilka godzin wcześniej .
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po trochę serka.
Biszkopt kroimy na 2-3 części, ponczujemy i smarujemy masami na przemian.
Wierzch tynkujemy masą maślaną, na nią można kłaść masę cukrową.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/11/29/tort-czekoladowy-kraina-lodu