ßßß Cookit - przepis na Tort z biszkoptem czekoladowym i kremem z serka mascarpone

Tort z biszkoptem czekoladowym i kremem z serka mascarpone

nazwa

Wykonanie

Po Zuzi czas na tort dla męża, który obchodził w tym roku okrągłą rocznicę urodzin
W przepisie wykorzystałam przepis na biszkopt czekoladowy z bloga http://www.niebonatalerzu.blogspot.com/.
Sam tort jest bardzo dobrym pomysłem dla wszystkich, którzy nie lubią nadmiaru słodkich kremów. Dominującym smakiem jest ser mascarpone oraz dwukolorowy, nasączony odrobiną alkoholu biszkopt.
Zanim przystąpicie do pieczenia, zapoznajcie się ze wskazówkami zawartymi w moim ostatnim wpisie „ Różowy tort urodzinowy – idealny biszkopt ”. Są tam szczegółowo wypisane bardzo cenne uwagi związane z pieczeniem biszkoptu.
5 jajek
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Robimy tak samo jak ostatnio przy torcie Zuzi, czyli wycinamy z papieru do pieczenia kółko na dno naszej tortownicy – w tym przypadku również piekłam w takiej o średnicy 23 cm.
Od razu rozgrzewamy piekarnik do 160’C, bo gotowe ciasto od razu musimy wsadzić do już rozgrzanego.
Składniki oczywiście wyjęłam wcześniej (około dwie godziny) i zaczęłam od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijałam w mikserze ze szczyptą soli, a gdy już robiła się sztywna piana, dodawałam po dwie, trzy łyżki cukru. Wszystko tak do momentu, aż cały mi się skończył, a piana była na tyle sztywna, że po odwróceniu miski mi z niej nie wypadła.
Następnie dodawałam do ubitej piany po jednym żółtku mieszając bardzo powoli, spokojnie, starając się to robić w jednym kierunku, by piana nie opadła – już łyżką, a nie mikserem.
W osobnej misce wymieszałam mąkę z kakao przesiewając je przez sito. Czekoladę starłam na tarce i wymieszałam z mąką z kakao.
Sypkie składniki zaczęłam dodawać do piany z żółtkami, starając się robić ro spokojnie dodając po dwie, trzy łyżki (nie więcej) na raz.
Wymieszaną masę przelewamy do tortownicy i wstawimy do piekarnika rozgrzanego do 160’C na około 30-40 minut, pod koniec sprawdzając, czy patyczek jest już suchy. Na koniec „rzut” z wysokości około 60 cm i studzenie w wyłączonym piekarniku.
Gdy będzie już suchy, najpierw „odcinamy” go od brzegów tortownicy, a następnie przekrawamy go na dowolną ilość okręgów (bardzo ostrym nożem).
Składniki na jasny biszkopt :
szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
6 średniej wielkości jajek (użyłam 5 dużych)
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Podobnie jak poprzednio – składniki wyjęłam wcześniej. Oddzieliłam starannie żółtka od białek.
W osobnej misce przesiałam obie mąki. Białka ubiłam na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec, kiedy piana robiła się już sztywna, dodawałam po 2-3 łyżki cukru, zużywając w ten sposób cały podany w przepisie.
Odłożyłam mikser i zaczęłam dodawać po jednym żółtku mieszając go z ubitą pianą bardzo, bardzo delikatnie drewnianą łyżką.
Kiedy wszystkie żółtka będą już wmieszane, robimy to samo z mąką, dodając powolutku po dwie, trzy łyżki.
Gotową masę przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 160’C (160-170’C) – góra dół. Piecz około 30-40 minut pod koniec sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowe.
Ponownie wykonaj wspomniany wcześniej/wyżej rzut tortownicą i wstaw ją do ostygnięcia w już wyłączonym piekarniku.
Gdy ostygnie, starannie ostrym nożem „odetnij” brzegi od tortownicy, by ładnie z niej wyszła i przekrój wzdłuż.
Mamy już zatem dwa biszkopty – łącznie cztery krążki, które postanowiłam układać na przemian. Najpierw wyjęłam 450 gramowe opakowanie mrożonych truskawek, by się rozmroziły, oraz kostkę masła, by również zmiękła. Będzie nam potrzebna do czekoladowego, maślanego kremu na wierzch tortu. Do przełożenia warstw wykorzystałam przepis na krem mascarpone, który podaję poniżej.
Składniki do kremu mascarpone :
250-300 ml śmietanki 36% (ja u użyłam około 270 ml, bo chciałam aby był gęstszy) – bardzo dobrze schłodzonej
250 gram serka mascarpone
około 4 łyżki cukru pudru
Aby przygotować krem wystarczy tylko ubić śmietankę na sztywno (trochę to trawa, dlatego cieszę się że mam mikser z misą), pod koniec dodając po łyżce cukier puder.
Do ubitej z cukrem na sztywno śmietany na koniec dodajemy cały serek mascarpone i znowu miksujemy, ale już bardzo krótko – tylko po to by się z nią połączył.
I to tyle. Jak chcemy nadać mu jakiś kolor możemy do całego, albo do części dodać parę kropli barwnika spożywczego, tak jak ja to zrobiłam.
Gorąco polecam śmietankę łowicką tortową, której kartonik widzicie na zdjęciu – jest naprawdę dobra.
Układanie warstw tortu zaczęłam od ciemnego krążka (spodniego). Za każdym razem pamiętaj, aby każdy krążek nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny z odrobiną cukru i spirytusu/wódki.
Posmarowałam go kremem z serka mascarpone i położyłam krążek jasnego biszkoptu. Ten już grubiej posmarowałam kremem, a nim położyłam rozmrożone i odciśnięte z nadmiaru soku truskawki, które przekroiłam na pół.
Na nie kolejny krążek – ciemnego biszkoptu, który posmarowałam różowym kremem mascarpone.
Całość nakryłam ostatnim krążkiem jaki mi został, czyli spód jasnego biszkoptu, by mieć gładki „blat” do dekoracji na wierzchu.
Na koniec postanowiłam całość pokryć ciemnym, czekoladowym maślanym kremem. Aby go przygotować potrzebujesz:
kostkę masła (200 gram) o zawartości tłuszczu min.82%
2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki mleka
1-2 łyżki dobrego kakao
parę kropli aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii
Jak wspomniałam wyżej, składniki powinny być wyjęte wcześniej z lodówki by miały temperaturę pokojową. Masło ucieramy w mikserze z cukrem pudrem na puszystą masę (kilka minut) pod koniec dodając mleko, aromat i przesiane kakao. Gotowy będzie jak składniki się ze sobą dobrze wymieszają, na masę o jednolitej barwie. Używając go do dekoracji tortu najlepiej jest go na moment schłodzić w lodówce.
Każda pomoc się zawsze przyda, choćby do oblizania z resztek kremu mieszadełek 😉 Chyba każdy jak był mały to uwielbiał ten moment
Życzę udanych pomysłów i wypieków urodzinowych i mam nadzieję że choć w małym stopniu was zainspirowałam.
Źródło:http://bettycook.pl/2015/10/tort-z-biszkoptem-czekoladowym-i-kremem-z-serka-mascarpone