ßßß
Lubicie ciasta z orzechami i czekoladą? Ja bardzo. Orzechów łuskać nianawidzę ale to już inna historia. Dziś przedstawiam Wam ciasto z batonikami Prince Polo (potrzebne jest aż 6 dużych), orzechami i czekoladą. W sieci krąży przepis na ciasto o tej samej nazwie, ale w wykonaniu zupełnie inne. Ten przepis pochodzi od mojej mamy, skąd ona go ma nie mam pojęcia, ale wymyślił go chyba jakiś geniusz. Kakaowy biszkopt, beza kokosowo-orzechowa i dodatkiem batoników i krem z żółtek z czekoladą i wafelkami. Nieskromnie powiem ponownie, że ciasto jest pyszne, świetne na większe okazje, bardzo duże, podzielne, tortowe. Niestety muszę też przyznać że jest pracochłonne i należy raczej do tych droższych, ale to szczegóły.Składniki: (blacha 24*35 c m) na biszkopt:6 jajek1 i 1/3 szklanki mąki2 łyżki kakao3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszkuszczypta soliBiałka ubić z solą i cukrem na sztywno, nadal ubijając dodawać po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Upiec a po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. na wkładkę batonikową:7 białek15 dag cukru pudruszczypta soli20 dag orzechów włoskich ( pół na pół tarte i siekane)10 dag kokosu3 duże batoniki Prince Polo (po 52 g każdy)Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Dodać orzechy, kokos i pokrojone batoniki. Piec w 170*C około 30 minut na papierze. na krem:7 żółtek3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej3,5 szklanki mleka4 łyżki cukru1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1/2 tabliczki białej czekolady3 duże batoniki Prince Polo200 g masłaZ żołtek, cukru, mąki, skrobii i mleka ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem. Dodać posiekane czekolady i wafelki. Delikatnie wymieszać.składanie ciasta:połowa biszkoptu-połowa kremu-wkładka-reszta kremu-biszkopt-polewa czekoladowa