Wykonanie
Lubicie ciasta z
orzechami i czekoladą? Ja bardzo.
Orzechów łuskać nianawidzę ale to już inna historia. Dziś przedstawiam Wam ciasto z batonikami Prince
Polo (potrzebne jest aż 6 dużych),
orzechami i
czekoladą. W
sieci krąży przepis na ciasto o tej samej nazwie, ale w wykonaniu zupełnie inne. Ten przepis pochodzi od mojej mamy, skąd ona go ma nie mam pojęcia, ale wymyślił go chyba jakiś geniusz.
Kakaowy biszkopt,
beza kokosowo-orzechowa i dodatkiem batoników i krem z
żółtek z
czekoladą i
wafelkami. Nieskromnie
powiem ponownie, że ciasto jest pyszne, świetne na większe okazje, bardzo duże, podzielne,
tortowe. Niestety muszę też przyznać że jest pracochłonne i należy raczej do tych droższych, ale to szczegóły.Składniki: (blacha 24*35 c m) na
biszkopt:6
jajek1 i 1/3 szklanki
mąki2 łyżki
kakao3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka proszkuszczypta
soliBiałka ubić z
solą i
cukrem na sztywno, nadal ubijając dodawać po
żółtku. Do masy jajecznej przesiać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao i delikatnie wymieszać. Upiec a po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. na wkładkę batonikową:7
białek15 dag
cukru pudruszczypta
soli20 dag
orzechów włoskich ( pół na pół tarte i siekane)10 dag
kokosu3 duże batoniki Prince
Polo (po 52 g każdy)
Białka ubić z
solą i
cukrem pudrem na sztywno. Dodać
orzechy,
kokos i pokrojone batoniki. Piec w 170*C około 30 minut na papierze. na krem:7
żółtek3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej3,5 szklanki
mleka4 łyżki
cukru1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady1/2 tabliczki
białej czekolady3 duże batoniki Prince
Polo200 g
masłaZ
żołtek,
cukru,
mąki,
skrobii i
mleka ugotować
budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z
masłem. Dodać posiekane
czekolady i
wafelki. Delikatnie wymieszać.składanie ciasta:połowa
biszkoptu-połowa kremu-wkładka-reszta kremu-
biszkopt-
polewa czekoladowa