ßßß
Składniki8 jaj8 łyżek mąki pszennej8 łyżek cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa czekoladowa25 dkg. masła2 jaja + 1 żółtkoczekolada gorzka 100 g1 szklanka cukru1 łyżka kakao5 dkg. orzechów włoskichspirytus do smakuMasa z chałwą20dkg. chałwy waniliowej20 dkg masła4 łyżki cukru pudru4 żółtkaszklanka mlekaDodatkowobiszkopty okrągłe 180gwiórki czekoladowe do dekoracjiSposób przygotowaniaBISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywno dosypując cukier, cały czas ubijając dodać żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać porcjami do masy jajecznej delikatnie wymieszać. Wylać na formę o wymiarach 36/22cm piec w 170 *C około 30 minut. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części.MASA CZEKOLADOWA: Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, resztę czekolady i orzechy pokroić. Jaja wyszorować, sparzyć, do garnka wbić 2 całe jajka + żółtko, wsypać szklankę cukru i ubić w kąpieli wodnej, wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzoną masę jajeczną, rozpuszczoną czekoladę, kakao, orzechy i spirytus do smaku.MASA Z CHAŁWĄ: Żółtka utrzeć z cukrem na puch, szklankę mleka zagotować, gorące wlać powoli do utartych żółtek cały czas miksując na najmniejszych obrotach, zagotować (masa ma wygląd zwarzonej). Zagotowane jaja przelać na gęste sitko, odstawić. Masło utrzeć na puch, dodać pokruszoną chałwę, ucierając dodać odcedzone, wystudzone jajka, całość chwilę miksować.PRZEŁOŻENIE PLACKA : Biszkopt-masa czekoladowa-biszkopty-masa z chałwą- biszkopt.RadaPlacka proponuję zrobić wcześniej dzień a nawet dwa przed planowaną imprezą