Wykonanie
Jeden z najbardziej
czekoladowych tortów, jakie zrobiłam. I na nasze szczęście - miałam na niego chętnych ;). Dość sycący, dla amatorów
czekolady - ja po jednym kawałku mam jej dosyć na tydzień ... Wilgotny, nasączony
alkoholem cherry, z dużą ilością
wiśni zatopionych w
czekoladowo-maślanym kremie. Tort jest czasochłonny (głównie przez konieczność upieczenia osobno 6 blatów
biszkoptu), lecz warty poświęconego mu czasu, a pracę przy nim można sobie rozłożyć na 2 dni. I jak zwykle - minimalistycznie ozdobiony, praktycznie w ogóle, ale takie lubimy ... Polecam!Składniki na
biszkopt czekoladowy:7
jajek1 szklanka drobnego
cukrupół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
kakao (można dać mniej, a w to miejsce dosypać
mąki pszennej)1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej80 g
czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, ubijać. Dodać
żółtka i dalej ubijać.
Mąki wymieszać z
kakao,
czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta
biszkoptowego upiec 6 osobnych krążków* (tortownica o średnicy 20 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić.Składniki na
krem czekoladowy:250 g
gorzkiej czekoladypół szklanki
mleka250 g miękkiego
masła3/4 - 1 szklanki
cukru pudruMiękkie
masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Dodawać
cukier, cały czas ubijając.
Mleko podgrzewać, dodać do niego połamaną
czekoladę, mieszać, podgrzewając, by nie przywarła do garnka i się rozpuściła (starając się jak najkrócej trzymać na palniku).Lekko ciepłą
czekoladę dodawać partiami do masy
maślanej, cały czas miksując, by się nie zwarzyła. Odstawić do lodówki do zgęstnienia.Ponadto:300 g świeżych
wiśni, odpestkowanych i przekrojonych (mogą być mrożone, lecz wcześniej należy je rozmrozić na bibułce, lub z kompotu,
syropu,
nalewki, itp.)Ostudzone krążki
biszkoptu przekładać
kremem czekoladowym i
wiśniami. Dobrze jest nasączyć
biszkopt ponczem (użyłam
likieru wiśniowego wymieszanego z
wodą, około 3/4 szklanki).Przełożony tort schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez 24 godziny**. Przed podaniem polać
czekoladą roztopioną w kąpieli
wodnej (200 g) lub dowolnie udekorować.Smacznego :)* by upiec równe krążki zważyłam całą masę
biszkoptową przed pieczeniem, wynik podzieliłam na 6 części, by wiedzieć, ile ciasta nakładać do tortownicy** tort na zdjęciu - po 5 h w lodówce*** tort bez
wiśni zdecydowanie lepiej się kroi; ja kroiłam nożem elektrycznym w przeciwnym razie
wiśnie wypadają podczas krojenia, co nie wygląda już niestety estetycznie ...