Wykonanie
Klasyczny sernik nowojorski ma swego
czekoladowego kuzyna. Równie ciężkiego i konkretnego, a na dodatek - obłędnie
czekoladowego. Cudowna kremowa konsystencja i intensywny smak to rzeczy, którym prawdziwy miłośnik
czekolady nie będzie się w stanie oprzeć. Polecam!
Na spód: 150 g
mąki pszennej tortowej 100 g
masła 50 g
cukru 1
jajko2 łyżeczki ciemnego
kakao6
jajek200 g
gorzkiej czekolady5 łyżek
mąki ziemniaczanej4 krople
aromatu pomarańczowegoNa polewę:( do sernika na zdjęciu użyłam dodatkowego 100 ml
śmietany, której nie barwiłam, za pomocą
kakao, aby uzyskać efekt marmurkowy)200 ml kwaśnej
śmietany 18 %3 łyżeczki ciemnego
kakao1 pełna łyżeczka
cukru pudru1. Ciasto
Masło rozpuścić .
Jajko utrzeć z
cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone
masło , nadal ucierając. Dodać
proszek do pieczenia i
kakao, wymieszać. Wsypać
mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni.
Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.2. Masa serowa
Masło rozpuścić wraz z połamaną na kawałki
czekoladą, mieszając.
Twaróg ze
śmietaną utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając
cukier i po jednym
jajku. Następnie dodać
mąkę ziemniaczaną. skórkę z
pomarańczy i aromat. Cały czas ucierając, cienkim strumieniem wlewać
masło z
czekoladą, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.Masę przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.Sernik pieczemy przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 -140 st. ( nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia )Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą na
masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.Piekłam w formie o średnicy 26 cm.