Wykonanie
Mocno
czekoladowe ciasto z kwaśnymi
wiśniami smakuje wybornie. Polecam wszystkim, którzy lubią słodko-kwaśne smaki.Brownie jest dość wilgotne, kremowe ale też zbite w środku, bardzo szybkie do przygotowania i super proste. Zapachy
czekolady towarzyszący przy przygotowaniach osłodzi każdy dom.
Składniki:150 g
czekolady gorzkiej (u mnie 90%
kakao)100 g
mlecznej czekolady200 g
masła5
jajek100 g
mąki pszennej150 g
cukru1 szklanka
wiśni – wymytych, wydrążonych i odcedzonych z nadmiaru soku2 łyżki
mąki ziemniaczanejDo rondelka przekładamy
masło,
cukier i połamaną
czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (stawiając rondelek do większego garnka z gotującą się
wodą).Masę odstawiamy do przestudzenia.W osobnej misce obtaczamy
wiśnie mąką ziemniaczaną.Do przestudzonej
czekolady z
masłem i
cukrem dodajemy po jednym
jajku na przemian z
mąką. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej, lśniącej konsystencji. Na koniec dodajemy
wiśnie i mieszamy.Formę (wymiary 25x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut.
SMACZNEGO!