Tort pełen czekolady - białej, gorzkiej i mlecznej. Dwa biszkopty, dwa kremy i jedna mleczna polewa. Coś dla czekoladowych łasuchów, które lubią spędzić trochę czasu w kuchni. Biszkopty piekę w tortownicy, o średnicy 25 cm.Biszkopt biały2 jajka1/2 szkl cukru1/2 szkl mąki pszennejBiszkoptkakaowy5 jajek3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej1/4 szkl kakaoKrem biały300 g białej czekolady400 g śmietanki 36%Krem ciemny200 g czekolady gorzkiej 74 %400 g śmietanki 36%Polewa400 g czekolady mlecznej100g śmietanki50 ml mleka50 g masłaDo nasączenia : 500 ml aroniówkiBiszkopt biały- Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier.- Do ubity białek dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy na wolnych obrotach.- Następnie do masy przesiewamy mąkę i mieszamy szpatułką.- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i pieczemy około 15 minut - do suchego patyczka.Biszkoptkakaowy- Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier.- Do ubity białek dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy na wolnych obrotach.- Następnie do masy przesiewamy mąkę z kakao i mieszamy szpatułką.- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i pieczemy około 25 - 30 minut - do suchego patyczka.Biszkopty odstawiamy do wystygnięcia. Biszkoptkakaowy dzielimy na dwie części. Każdy biszkopt nasączamy aroniówką.Krem biały- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.- Śmietanę ubijamy na wolnych obrotach na sztywno.- Dwie łyżki śmietany mieszamy z przestudzoną białą czekoladą. Powstałą masę mieszamy z resztą bitej śmietany.Krem ciemny- Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.- Śmietanę ubijamy na wolnych obrotach na sztywno.- Dwie łyżki śmietany mieszamy z przestudzoną białą czekoladą. Powstałą masę mieszamy z resztą bitej śmietany.Na ciemny biszkopt wykładamy krem z gorzkiej czekolady i przykrywamy go białymbiszkoptem. Kolejna warstwa to krem z białej czekolady. Wszystko wieńczymy ciemnym biszkoptem. Całość wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.W tym czasie rozpuszczamy (w kąpieli wodnej) wszystkie składniki na polewę. Delikatnie mieszamy je, aby się połączyły. Ciepłą polewą dekorujemy tort. Wstawiamy do lodówki na całą noc.Jeżeli kremy po przyrządzeniu będą zbyt rzadkie warto włożyć je na chwilę do lodówki.Smacznego:)