ßßß
Moja dzisiejsza rolada to kakaowe ciasto biszkoptowe, które wykonałam bez proszku do pieczenia, rozsmarowałam je cienko, dzięki temu w roladzie króluje krem, gdyż blat biszkoptowy jest jedynie oprawą dla masy cappuccino.Krem to klasyczna masa budyniowa wzbogacona o cappuccino w proszku.Nie lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się więc do sposobu "dekorując" moją roladę przed upieczeniem. Zainspirowałam się blogiem Dulce Delight, tam znalazłam bardzo ciekawy sposób dekoracji ciasta biszkoptowego. Przy tej czynności można puścić wodze fantazji i udekorować naszą roladę różnymi wzorkami: serduszkami, kwiatkami czy kropkami, ja "narysowałam" na mojej szlaczek, który wydał mi się najprostszy dla początkującej w ten sposób dekoratorki. Do wykonania wzoru najlepszy będzie rękaw cukierniczy, jeśli takim nie dysponujemy, możemy wykorzystać woreczek z mocniejszej folii, z którego zetniemy róg i w ten sposób będziemy wyciskać naszą masę.Tyle teorii, a teraz pora na przepis :)
Składniki:masa dekoracyjna1 białko2 łyżki cukru pudru3 łyżki mąki pszennej20g miękkiego masłabiszkopt3 jajka60g cukru65g mąki pszennej2 łyżeczki kakaoszczypta solitłuszcz do wysmarowania blachymasa cappuccino300ml mleka2-3 łyżki cukru8 łyżeczek cappuccino w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym1,5 łyżki mąki pszennej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej120g masłacukier puder do podsypania
Wykonanie:MASA DEKORACYJNA- składniki na masę dekoracyjną przełożyć do miski, wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji- blachę, na której będziemy piec roladę, wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią papier do pieczenia (moja blacha ma wymiary 26x27cm)- gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub przygotowanego woreczka) i "rysować" na papierze odpowiedni szlaczek lub wzorek- tak przygotowany papier włożyć razem z blachą do zamrażarkiBISZKOPT- składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę- białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę- pianę delikatnie przełożyć do żółtek i mieszać łyżką do połączenia się składników
- mąkę połączyć z kakao i sukcesywnie dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając- wyjąć blachę z papierem, na którym widnieje nasz wzorek, masę biszkoptową przełożyć delikatnie na wzorek, rozsmarowując tak, by przykryła całą blachę, na koniec wyrównać warstwę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni- piec przez około 15 minut, tuż przed końcem czasu możemy sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już upieczony (suchy)- przygotować czystą ściereczkę kuchenną, posypaną lekko cukrem pudrem oraz arkusz papieru do pieczenia wielkości naszego biszkoptu, również oprószony cukrem- wyjąć blachę z płatem biszkoptowym, delikatnie przełożyć go na przygotowany papier (można zrobić to odwracając blachę do góry nogami), zdjąć papier, na którym piekł się biszkopt- przełożyć biszkopt na ściereczkę tak, żeby papier, na którym go położyliśmy, znajdował się u góry (dzięki temu nasz wzorek znajdzie się na spodzie, czyli w pozycji odpowiedniej do zwijania)- zwinąć ciasno blat (jeżeli mamy prostokątną blachę, zwinąć wzdłuż dłuższego boku) razem z papierem i ściereczką, pozostawić do wystygnięcia
MASA BUDYNIOWA- z mleka odlać połowę, dodać do niej mąki i dokładnie wymieszać- resztę mleka zagotować z cukrem, gdy będzie gorące, wsypać proszek cappuccino i wymieszać do rozpuszczenia proszku- do gotującego się mleka wlać mleko połączone z mąką, ciągle mieszając ugotować budyń- gotowy budyń przykryć folią spożywczą (lub woreczkiem) tak, by stykała się z górną warstwą budyniu (dzięki temu na budyniu nie utworzy się kożuch) i pozostawić do wystygnięcia- masło utrzeć na puszystą masę (powinno być w temperaturze pokojowej), ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń, miksować do uzyskania gładkiej masy- masę schłodzić 1-2 godziny w lodówce, będzie nam wtedy łatwiej zwinąć ją w roladzie bez efektu "uciekania"ZWIJANIE ROLADY- ściereczkę z blatem biszkoptowym rozwinąć, zdjąć papier do pieczenia- na rozwinięty blat nałożyć masę budyniową, rozsmarować ją równo na całej powierzchni, pozostawiając wolny pasek po stronie, która będzie kończyć zwiniętą roladę- zwinąć roladę, gotową owinąć ciasno papierem do pieczenia i folią aluminiową, schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc
Gotowa rolada bardzo ładnie się kroi, należy jednak pamiętać, żeby robić to po wyjęciu z lodówki, wtedy masa ma idealną konsystencję. Krem budyniowy ma lekki kawowy smak, nie jest zbyt słodki.Wzorek prezentuje się bardzo ciekawie, dzięki takiej dekoracji łatwiej nam przenosić roladę, unikamy też dodatkowych kalorii pod postacią polewy czekoladowej czy kolejnej warstwy kremu.