Wykonanie
W dzisiejszym
poście przedstawię Wam roladę z masą budyniową o smaku
cappuccino.Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie w domu rolady biszkoptowej to jakaś niebywale trudna czynność. Na temat pieczenia ciast
biszkoptowych są różne opinie, niektórzy uważają, że nie jest to ciasto najprostsze. Jeśli już je upieczemy, to trzeba naszą roladę nadziać i ładnie zwinąć, a powodzenie tych czynności zależy od kilku czynników,
między innymi od prawidłowego postępowania z
ciastem po wyjęciu z piekarnika, a także odpowiednio przygotowanego kremu lub masy, jaką chcemy
mieć w roladzie.Ciast
biszkoptowych nie należy się bać, zwłaszcza rolady, która z założenia ma być niezbyt grubym płatem
biszkoptu, więc odpada problem z opadaniem ciasta. Jeśli zaś chodzi o prawidłowe zwinięcie rolady, ważne jest, by po wyjęciu z piekarnika nasz płat ciasta zwinąć razem z papierem do pieczenia lub ściereczką kuchenną, dzięki temu stygnące ciasto "zapamięta" kształt rolady, co ułatwi nam późniejsze zwijanie.Najlepsze masy przygotujemy na bazie kremówki,
mascarpone, budyniu lub
masła. Do tych pierwszych czasem warto dodać
żelatynę, co pozwoli zachować kształt i ładny wygląd podczas krojenia. Roladę najlepiej trzymać w lodówce i podawać schłodzoną.
Moja dzisiejsza rolada to
kakaowe ciasto
biszkoptowe, które wykonałam bez
proszku do pieczenia, rozsmarowałam je cienko, dzięki temu w roladzie króluje krem, gdyż blat
biszkoptowy jest jedynie oprawą dla masy
cappuccino.Krem to klasyczna masa budyniowa wzbogacona o
cappuccino w proszku.Nie lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się więc do sposobu "dekorując" moją roladę przed upieczeniem. Zainspirowałam się blogiem Dulce Delight, tam znalazłam bardzo ciekawy sposób dekoracji ciasta
biszkoptowego. Przy tej czynności można puścić
wodze fantazji i udekorować naszą roladę różnymi wzorkami: serduszkami, kwiatkami czy kropkami, ja "narysowałam" na mojej szlaczek, który wydał mi się najprostszy dla początkującej w ten sposób dekoratorki. Do wykonania wzoru najlepszy będzie rękaw cukierniczy, jeśli takim nie dysponujemy, możemy wykorzystać woreczek z mocniejszej folii, z którego zetniemy róg i w ten sposób będziemy wyciskać naszą masę.Tyle teorii, a teraz
pora na przepis :)
Składniki:masa dekoracyjna1
białko2 łyżki
cukru pudru3 łyżki
mąki pszennej20g miękkiego
masłabiszkopt3
jajka60g
cukru65g
mąki pszennej2 łyżeczki
kakaoszczypta
solitłuszcz do wysmarowania blachymasa
cappuccino300ml
mleka2-3 łyżki
cukru8 łyżeczek
cappuccino w proszku o smaku
waniliowym lub
śmietankowym1,5 łyżki
mąki pszennej1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej120g
masłacukier puder do podsypania
Wykonanie:MASA DEKORACYJNA- składniki na masę dekoracyjną przełożyć do miski, wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji- blachę, na której będziemy piec roladę, wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią papier do pieczenia (moja blacha ma wymiary 26x27cm)- gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub przygotowanego woreczka) i "rysować" na papierze odpowiedni szlaczek lub wzorek- tak przygotowany papier włożyć razem z blachą do zamrażarki
BISZKOPT- składniki na
biszkopt powinny
mieć temperaturę pokojową-
żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę-
białka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę- pianę delikatnie przełożyć do
żółtek i mieszać łyżką do połączenia się składników
-
mąkę połączyć z
kakao i sukcesywnie dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając- wyjąć blachę z papierem, na którym widnieje nasz wzorek, masę
biszkoptową przełożyć delikatnie na wzorek, rozsmarowując tak, by przykryła całą blachę, na koniec wyrównać warstwę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni- piec przez około 15 minut, tuż przed końcem czasu możemy sprawdzić patyczkiem, czy
biszkopt jest już upieczony (suchy)- przygotować czystą ściereczkę kuchenną, posypaną lekko
cukrem pudrem oraz arkusz papieru do pieczenia wielkości naszego
biszkoptu, również oprószony
cukrem- wyjąć blachę z płatem
biszkoptowym, delikatnie przełożyć go na przygotowany papier (można zrobić to odwracając blachę do góry nogami), zdjąć papier, na którym piekł się
biszkopt- przełożyć
biszkopt na ściereczkę tak, żeby papier, na którym go położyliśmy, znajdował się u góry (dzięki temu nasz wzorek znajdzie się na spodzie, czyli w pozycji odpowiedniej do zwijania)- zwinąć ciasno blat (jeżeli mamy prostokątną blachę, zwinąć wzdłuż dłuższego
boku) razem z papierem i ściereczką, pozostawić do wystygnięcia
MASA BUDYNIOWA- z
mleka odlać połowę, dodać do niej
mąki i dokładnie wymieszać- resztę
mleka zagotować z
cukrem, gdy będzie gorące, wsypać proszek
cappuccino i wymieszać do rozpuszczenia proszku- do gotującego się
mleka wlać
mleko połączone z
mąką, ciągle mieszając ugotować
budyń- gotowy
budyń przykryć folią spożywczą (lub woreczkiem) tak, by stykała się z górną warstwą budyniu (dzięki temu na budyniu nie utworzy się kożuch) i pozostawić do wystygnięcia-
masło utrzeć na puszystą masę (powinno być w temperaturze pokojowej), ucierając dodawać stopniowo ostudzony
budyń, miksować do uzyskania gładkiej masy- masę schłodzić 1-2 godziny w lodówce, będzie nam wtedy łatwiej zwinąć ją w roladzie bez efektu "uciekania"ZWIJANIE ROLADY- ściereczkę z blatem
biszkoptowym rozwinąć, zdjąć papier do pieczenia- na rozwinięty blat nałożyć masę budyniową, rozsmarować ją równo na całej powierzchni, pozostawiając wolny pasek po stronie, która będzie kończyć zwiniętą roladę- zwinąć roladę, gotową owinąć ciasno papierem do pieczenia i folią aluminiową, schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc
Gotowa rolada bardzo ładnie się kroi, należy jednak pamiętać, żeby robić to po wyjęciu z lodówki, wtedy masa ma idealną konsystencję. Krem budyniowy ma lekki
kawowy smak, nie jest zbyt słodki.Wzorek prezentuje się bardzo ciekawie, dzięki takiej dekoracji łatwiej nam przenosić roladę, unikamy też dodatkowych kalorii pod postacią
polewy czekoladowej czy kolejnej warstwy kremu.