ßßß
Biszkopt5 jajek3/4 szkl. cukru1/2 szkl. mąki4 łyżki kakao ciemnego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliOddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek i kakao. Biszkopt pieczemy ok 25 minut w 180 st. C i studzimy.
Masa kokosowa:300 g wiórek kokosowych750 ml mleka1/2 szkl. cukru200 g masła3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki i gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając. Odstawiamy na 10 minut i znów zagotowujemy wlewając mąki rozmieszane z pozostawionym mlekiem i gotujemy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, do zgęstnienia masy. Masę kokosową studzimy. Ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego po łyżce masy kokosowej cały czas ucierając.Nasączenie:1/2 szkl. gorzkiej herbatyok. 50 wódkiZimny biszkopt nasączamy herbatą z alkoholem i rozsmarowujemy masę kokosową. Całość polewamy polewą czekoladową.Polewa czekoladowa:1/2 tabliczki czekolady mlecznej1/2 tabliczki czekolady gorzkiejok. 5 łyżek mlekaCzekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji.