Wykonanie
Z wiórek
kokosowych pozostałych po
likierze zrobiłam to ciasto. Bardzo
kokosowe, lekki i puszysty
biszkopt.
Alkoholu nie czuć, ponieważ wyparował podczas gotowania wiórek więc mogą go jeść również dzieci.Przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie znalazłam na stronie www.smakuje.blox.plSkładniki
biszkopt:5 jaj3/4 szklanki
cukrupół szklanki
mąki4 łyżki
kakaołyżeczka
proszku do pieczeniado nasączenia,
woda ze ekstraktem
wanilii,
herbata. Ja użyłam mocnej
herbaty z
likierem waniliowym.
Białka ubijamy z
cukrem. Dodajemy
żółtka po kolei. Ja masa będzie ubita, puszysta, wyłączamy mikser, wsypujemy i powoli mieszamy łyżką przesianą
mąkę z
kakao oraz
proszkiem do pieczenia. Pieczemy 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (forma o średnicy 26 cm wysmarowana
masłem i obsypana
bułką tartą). Wystudzony
biszkopt nasączyć.Składniki krem:0,75 l
mleka300 g wiórek
kokosowych3/4 szklanki
cukru2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej20 dag
masłaZostawić jedną szklankę
mleka. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem, wsypać
wiórki kokosowe. Gotować wszystko kilka minut, mieszając i pilnując by się nie przypaliło. Odstawić na 10 minut aby wiórki spęczniały.Ponownie zagotować
mleko z wiórkami. Do odlanego
mleka dodać
mąkę, dokładnie wymieszać i wlać do wiórek, mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć dodając po łyżce wystudzonych wiórek, tylko do chwili aż się wszystko z sobą połączy, nie dłuzej.Składniki na
polewę czekoladową:100 g
czekolady gorzkiej100 g
czekolady mlecznej100 g
masłaMasło i połamane
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej.Nasączony
biszkopt posmarować kremem, wierzch polać
czekoladą.Smacznego!