ßßß Cookit - przepis na Ciasto bounty

Ciasto bounty

nazwa

Wykonanie

Z wiórek kokosowych pozostałych po likierze zrobiłam to ciasto. Bardzo kokosowe, lekki i puszysty biszkopt. Alkoholu nie czuć, ponieważ wyparował podczas gotowania wiórek więc mogą go jeść również dzieci.
Przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie znalazłam na stronie www.smakuje.blox.pl
Składniki biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki
4 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
do nasączenia, woda ze ekstraktem wanilii, herbata. Ja użyłam mocnej herbaty z likierem waniliowym.
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka po kolei. Ja masa będzie ubita, puszysta, wyłączamy mikser, wsypujemy i powoli mieszamy łyżką przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Pieczemy 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (forma o średnicy 26 cm wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą). Wystudzony biszkopt nasączyć.
Składniki krem:
0,75 l mleka
300 g wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
Zostawić jedną szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe. Gotować wszystko kilka minut, mieszając i pilnując by się nie przypaliło. Odstawić na 10 minut aby wiórki spęczniały.
Ponownie zagotować mleko z wiórkami. Do odlanego mleka dodać mąkę, dokładnie wymieszać i wlać do wiórek, mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć dodając po łyżce wystudzonych wiórek, tylko do chwili aż się wszystko z sobą połączy, nie dłuzej.
Składniki na polewę czekoladową:
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
100 g masła
Masło i połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
Nasączony biszkopt posmarować kremem, wierzch polać czekoladą.
Smacznego!
Źródło:http://muffinkoweniebo.blogspot.com/2013/01/ciasto-bounty.html