ßßß Cookit - przepis na Ciasto z mascarpone i porzeczkami

Ciasto z mascarpone i porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Przepis na to przepyszne ciacho znalazłam TUTAJ .
Nie zawsze lubię wykorzystywać przepisy z internetu, ponieważ czasami autorzy robią fajne zdjęcia a smak takich dań pozostawia wiele do życzenia. Zdarzyło Wam się to kiedyś? Mi kilka razy...
To ciasto jest FANTASTYCZNE w smaku.
Co prawda ja trochę przekombinowałam, bo zamiast upiec je w średniej blaszce prostokątnej, postanowiłam użyć tortownicy... I tak oto spód-biszkopt musiałam przekroić na połowę bo całe ciasto nie zmieściłoby się w blaszce. Dlatego użyjcie raczej takiej blachy, jaką sugeruje autorka, czyli 24x32.
Wprowadziłam też małą innowację, dodając do masy śmietanowej cukier waniliowy i to był strzał w dziesiątkę! Konfiturę zastąpiłam dobrej jakości dżemem z czarnej porzeczki.
W przyszłości zamierzam również zamienić śmietanę 30% na 36% bo moja masa (co widać na zdjęciach) trochę się rozjeżdżała.
Ciasto wymaga cierpliwości ponieważ między kolejnymi etapami trochę się czeka. Ale smak jest naprawdę obłędny i warto spróbować.
SKŁADNIKI:
biszkopt:
5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
3/4 szkl mąki tortowej
3/4 szkl drobnego cukru
1/3 szkl kakao
50 g startej czekolady (najlepiej gorzkiej)
beza:
4 białka
200g drobnego cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka kakao
krem:
500 g kremówki (najlepiej 36%)
2 serki mascarpone (każdy po 250 g)
2 łyżki cukru pudru
2 cukry waniliowe (lub własny cukier waniliowy ok 30g)
500g konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki)
W oryginalnym przepisie biszkopt zmoczono ponczem z dodatkiem alkoholu, jeśli chcecie po peostu skropcie go mieszanką: sok z konfitury, trochę wody i soku z cytryny)
WYKONANIE:
Biszkopt: białka ubijamy aż masa będzie sprężysta i powoli dodajemy cukier. Gdy uzyskamy błyszczącą i jednolitą konsystencję powoli, po jednym wbijamy żółtka.
Mąkę i kakao przesiewamy a następnie delikatnie dodajemy do białek, razem ze startą czekoladą.
Gotową masę przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy 35-40 min w temperaturze: 160 stopni. Biszkopt studzimy.
Beza: Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier. Porządnie ubić i dodać resztę składników.
Masę wylewamy do tej samej formy w której piekł się biszkopt.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika-160 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i pieczemy 30 minut. Bezę studzimy.
Masa: ubijamy serek ze śmietaną i cukrami ( śmietana i ser musza być mocno schłodzone). Ubijamy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
W formie układamy kolejno:
biszkopt
smarujemy go konfiturą/dżemem
masa z serka i śmietany
beza
Uwierzcie mi, że smak jest wyjątkowy. lekko słodki, przełamany kwaskowością porzeczek.. Niebo!
P.S. Przepraszam za zdjęcia.. Zanimsię zorientowałam ciasto zostało pokrojone i udało mi się uchwycić tylko mój, lekko rozpływający się kawałek...
Źródło:http://kuchniabeznamiaru.blogspot.com/2015/01/ciasto-z-mascarpone-i-porzeczkami.html