Wykonanie
Przepis na to przepyszne ciacho znalazłam TUTAJ .Nie zawsze lubię wykorzystywać przepisy z internetu, ponieważ czasami autorzy robią fajne zdjęcia a smak takich dań pozostawia wiele do życzenia. Zdarzyło Wam się to kiedyś? Mi kilka
razy...To ciasto jest FANTASTYCZNE w smaku.Co prawda ja trochę przekombinowałam, bo zamiast upiec je w średniej blaszce prostokątnej, postanowiłam użyć tortownicy... I tak oto spód-
biszkopt musiałam przekroić na połowę bo całe ciasto nie zmieściłoby się w blaszce. Dlatego użyjcie raczej takiej blachy, jaką sugeruje autorka, czyli 24x32.Wprowadziłam też małą innowację, dodając do masy śmietanowej
cukier waniliowy i to był strzał w dziesiątkę!
Konfiturę zastąpiłam dobrej jakości
dżemem z czarnej porzeczki.W przyszłości zamierzam również zamienić
śmietanę 30% na 36% bo moja masa (co widać na zdjęciach) trochę się rozjeżdżała.Ciasto wymaga cierpliwości ponieważ
między kolejnymi etapami trochę się czeka. Ale smak jest naprawdę obłędny i warto spróbować.SKŁADNIKI:
biszkopt:5 jaj (oddzielnie
żółtka i
białka)3/4 szkl
mąki tortowej3/4 szkl drobnego
cukru1/3 szkl
kakao50 g startej
czekolady (najlepiej gorzkiej)
beza:4
białka200g drobnego
cukru1 łyżka
kakao1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
kakaokrem:500 g kremówki (najlepiej 36%)2
serki mascarpone (każdy po 250 g)2 łyżki
cukru pudru2
cukry waniliowe (lub własny
cukier waniliowy ok 30g)500g
konfitury lub
dżemu z czarnej porzeczki)W oryginalnym przepisie
biszkopt zmoczono ponczem z dodatkiem
alkoholu, jeśli chcecie po peostu
skropcie go mieszanką: sok z
konfitury, trochę
wody i
soku z cytryny)WYKONANIE:
Biszkopt:
białka ubijamy aż masa będzie sprężysta i powoli dodajemy
cukier. Gdy uzyskamy błyszczącą i jednolitą konsystencję powoli, po jednym wbijamy
żółtka.
Mąkę i
kakao przesiewamy a następnie delikatnie dodajemy do
białek, razem ze startą
czekoladą.Gotową masę przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy 35-40 min w temperaturze: 160 stopni.
Biszkopt studzimy.
Beza:
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać
cukier. Porządnie ubić i dodać resztę składników.Masę wylewamy do tej samej formy w której piekł się
biszkopt.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika-160 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i pieczemy 30 minut.
Bezę studzimy.Masa: ubijamy
serek ze
śmietaną i
cukrami (
śmietana i
ser musza być mocno schłodzone). Ubijamy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.W formie układamy kolejno:
biszkoptsmarujemy go konfiturą/dżememmasa z
serka i
śmietanybezaUwierzcie mi, że smak jest wyjątkowy. lekko słodki, przełamany kwaskowością
porzeczek.. Niebo!P.S. Przepraszam za zdjęcia.. Zanimsię zorientowałam ciasto zostało pokrojone i udało mi się uchwycić tylko mój, lekko rozpływający się kawałek...