Wykonanie
Beza nad
bezami … pavlova …chrupiąca z zewnątrz, mięciutka w środku … z dodatkiem
śmietanowego krem, kawałkami pysznego
mango i rureczkami z
gorzkiej czekolady.
Składniki na
bezę:6
jajek klasy L, potrzebne będą tylko
białka300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
octu1 łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
soliSkładniki na krem:250 g
serka mascarpone500 ml
śmietany kremówki 30 – 36%4 łyżki
cukru pudruDodatkowo:1
mango50 g
gorzkiej czekoladyWykonanie
beza pavlova:Na dużej blasze układamy papier do pieczenia, na jego środku rysujemy okrąg ok. 24 cm. Piekarnik nastawiamy na 170 st. C. (piekę z termoobiegiem)Do wysokiego naczynia wlewamy
białka, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie po łyżce dodajemy
cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany, w której nie będzie wyczuwalnych kryształków
cukru. Do piany z
białek oddajemy
ocet i
mąkę ziemniaczaną, ponownie miksujemy. Otrzymaną masę
białkową wykładamy na papier, formując okrąg, sprawnymi ruchami szpatułki podciągamy masę do góry tworząc mały „torcik”. Uformowana masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st.C na ok.5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 135 st. C i pieczmy prze ok 1,5 godziny.
Bezę studzimy w uchylonym piekarniku.Wykonanie krem:Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywną pianę, oddajemy
cukier puder i
serek mascarpone, ponownie miksujemy.
Śmietanowy krem przekładamy na
bezę.
Mango przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki. Każdą połówkę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki i układamy na wierzchu
bezy zwijając dekoracyjnie.
Gorzką czekoladę skrobiemy nożem tworząc rurki, na wierzchu
bezy.Smacznego!