Wykonanie
Wyśmienity tort ze słodkich blatów
bezowym przekładamy orzeźwiającym kremem
miętowym z kawałkami
gorzkiej czekolady.
Mięta i
gorzka czekolada idealnie pasują do siebie, i przełamują smak
słodyczy bezy, zaś
borówki są kropką nad „i” co czyni deser wyjątkowym w smaku. Polecam przygotować go na przyjęcie urodzinowe, święta lub po prostu niedzielny deser, przy towarzystwie
kawy w rodzinny gronie, smakosze
mięty w deserach ale i nie tylko na pewno będą zachwyceni.
Składniki:
Beza:6
białek z
jajek rozm.Lszczypta
soli250g. drobnego
cukru1 łyżka
octu spirytusowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej Krem
miętowy:400 ml
śmietanki 36%5-6 dużych gałązek
mięty5 łyżek
cukru pudru250g.
mascarpone50g. schłodzonej,
gorzkiej czekoladyDodatkowo:250g.
borówek Przygotowanie:
Beza:
Białka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temp. pokojową, ubijamy je na sztywno ze szczyptą
soli.Stopniową po łyżce dodajemy
cukier cały czas miksując aż
białka staną się gęste i szkliste.Wlewamy
ocet, wsypujemy
mąkę, miksujemy tylko chwilkę do połączenia się składników.Na papierze do pieczenia rysujemy dwa
okręgi np. od małego talerza,szpatułką,paroma szybkimi ruchami wykładamy na nie
białka podnosząc brzegi do góry.Piekarnik nagrzewamy do 160 st.Pieczemy 5 min.Zmniejszamy temp. do 110 st.Suszymy
bezę kolejne 90 min.Wysuszoną studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Krem:
Śmietankę przelewamy do garnka, dodajemy gałązki
mięty, zagotowujemy, pozostawiamy na minimalnym gazie przez 5 min.Odstawiamy do lodówki na min. 5 godz. Najlepiej
śmietankę zagotować wieczorem i odstawić na całą noc.Ze
śmietanki wyjmujemy gałązki
mięty, ubijamy na sztywno z dodatkiem
cukru pudru.Dodajemy
serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników.Wsypujemy startą na tarce o małych oczkach
czekoladę, delikatnie mieszamy.Na pierwszy blat
bezowy wykładamy 3/4 kremu,przykrywamy kolejnym blatem który smarujemy resztą kremu.
Smacznego