ßßß

Składniki: Beza:6 białek z jajek rozm.Lszczypta soli250g. drobnego cukru1 łyżka octu spirytusowego1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem miętowy:400 ml śmietanki 36%5-6 dużych gałązek mięty5 łyżek cukru pudru250g. mascarpone50g. schłodzonej, gorzkiej czekoladyDodatkowo:250g. borówek Przygotowanie: Beza: Białka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temp. pokojową, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.Stopniową po łyżce dodajemy cukier cały czas miksując aż białka staną się gęste i szkliste.Wlewamy ocet, wsypujemy mąkę, miksujemy tylko chwilkę do połączenia się składników.Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi np. od małego talerza,szpatułką,paroma szybkimi ruchami wykładamy na nie białka podnosząc brzegi do góry.Piekarnik nagrzewamy do 160 st.Pieczemy 5 min.Zmniejszamy temp. do 110 st.Suszymy bezę kolejne 90 min.Wysuszoną studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Krem: Śmietankę przelewamy do garnka, dodajemy gałązki mięty, zagotowujemy, pozostawiamy na minimalnym gazie przez 5 min.Odstawiamy do lodówki na min. 5 godz. Najlepiej śmietankę zagotować wieczorem i odstawić na całą noc.Ze śmietanki wyjmujemy gałązki mięty, ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników.Wsypujemy startą na tarce o małych oczkach czekoladę, delikatnie mieszamy.Na pierwszy blat bezowy wykładamy 3/4 kremu,przykrywamy kolejnym blatem który smarujemy resztą kremu.

Smacznego