Wykonanie
Torty bezowe to "niebo w gębie". Delikatna i rozpływająca się
beza, z pyszną masą i
owocami. Marzenieee, które nie wymaga ogromu czasu i mnóstwa pracy. Polecamy przepis :)Składniki
Beza- 5
białek- 300g
cukru- szczypta
soliMasa-500ml
śmietanki 36%- 2 opakowania
serka mascarpone- 1 łyżka
cukru pudruSposób przygotowania
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy
cukier do
białek. Ubijamy do momentu otrzymania gładkiej, błyszczącej masy. Na papierze do pieczenia obrysowujemy kształt koła ( spód tortownicy ). Wykładamy naszą masę na blachę i przygotowany papier. Wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika - 120 stopni. Pieczemy w takiej temperaturze 30 minut, po czym zmniejszamy ją do 100 stopni i pieczemy "suszymy" naszą
bezę przez ok. 60minut. Otwieramy piekarnik i czekamy aż wystygnie.Masa:
Śmietankę 36% ubijamy, dodajemy powoli
mascarpone, następnie dodajemy
cukier puder. Wykładamy masę na
bezę, dekorujemy
owocami.Delektujcie się smakiem!
E.O