Wykonanie
XXX.
BezikiProste, najzwyczajniejsze w świecie
beziki, jak się okazuje mogą przysporzyć niektórym wiele kłopotów. Raz są za suche, raz się rozpadają. Sekret tkwi w obserwacji no i w dobrym sprzęcie, na którym można polegać.Osobiście za nimi nie przepadam, ale co zrobić z
białkami, które zostają po upieczeniu bułeczek.Są jednak tacy, jak mój tato, którzy za nimi przepadają i dla nich kierowany jest ten przepis :)Wychodzą dość suche, ale nie za suche. Tak jak wyżej nadmieniłam musicie bacznie obserwować.Jeszcze tylko wspomnę, że jak już upieczecie
beziki, to macie prostą
drogę do zrobienia macarons, które niedawno opanowały wszystkie cukiernie na świecie :)Produkty:
białkacukier puderszczypta
soliIlość zależy tylko od Was, jeśli chcecie dużo bezików, musicie wykorzystać dużo
białek, słodkość też regulujecie sami. Ja na 4
białka dałam ok. 200 g
cukru pudruEtapy przygotowania :
Białka ubij na bardzo sztywną pianę( obróć miskę do góry nogami, jeśli
białka nie wylecą tzn., że są dobrze ubite)Stopniowo dodawaj
cukier małymi partiami ciągle ubijając(BARDZO WAŻNY ETAP)Za pomocą strzykawki lub rękawa wyciskaj
beziki na blachę przykrytą papieremPiecz ok. 55 minut w temp. 140 CI pamiętajcie, żeby obserwować
beziki !Przydatna wskazówka: w połowie pieczenia obróćcie blachę, wtedy wszystkie
beziki upieką się równomiernie