ßßß Cookit - przepis na Bezy

Bezy

nazwa

Wykonanie

Podobno dla niektórych zrobienie bezów to nie lada sztuka. Ilość podjętych przeze mnie prób wykonania pysznych, lekko chrupiących z wierzchu, delikatnie ciągnących w środku bezów [a takie lubię najbardziej!] jest naprawdę niemała [nie będę chwalić się konkretną liczbą :)].
Dla mnie kluczem jest odpowiednia temperatura (dość niska) i proces suszenia bezów. Trzymając się pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze zapobiegniemy kleistości i nadmiernego "ciągnięcia się" bezów. Zachowają też ładny, niemal biały kolor (przy zbyt wysokiej temperaturze zrobią się po prostu złote i choć brzmi to intrygująco, to smak nie jest adekwatny do ciekawego koloru).
Jeśli o mnie chodzi, smaczne bezy to efekt kilku nieudanych w przeszłości prób, momentami zbyt wysokiej temperatury pieczenia i zignorowanie procesu suszenia.
Tak więc w przypadku bezów trzymamy się wspomnianych zasad, a w efekcie rozkoszujemy małymi, słodkimi pysznościami :)
Składniki:
3 białka
180g cukru pudru (lub miałkiego cukru)
szczypta soli
------------------------------------------------------------------------------------------------
Białka ubijamy na sztywno, dodając w międzyczasie szczyptę soli.
Następnie partiami(!) dodajemy cukier puder.
Gotową masę wykładamy na blachę:
formujemy bezy, pozostawiając między nimi odstępy
(trochę urosną w trakcie pieczenia).
Bezy pieczemy w temperaturze ok. 120°C przez około godzinę
(lub w temperaturze ok. 100°C z włączonym termoobiegiem).
Następnie lekko uchylamy piekarnik i "suszymy" bezy.
Najlepiej włączyć funkcję termoobiegu, przy temperaturze obniżonej do minimum.
Żeby stwierdzić, czy bezy są gotowe, musimy je po prostu posmakować
[bardzo przyjemny, końcowy etap;-)].
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2013/04/bezy.html