ßßß
Cytuję za źródłem .PavlovaBeza:5 białek z dużych jajek280 g drobnego cukru1 łyżeczka soku z cytryny1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej1 szczypta soliKrem:250 g mascarpone330 ml śmietany kremówki3 łyżki cukru pudruDodatkowo:owoce do dekoracjilistki miętyPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Białka ze szczyptą soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny. Cukier łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do białek po łyżce (w około jednominutowych odstępach) i nadal miksujemy na najszybszych obrotach do chwili aż cukier się skończy a piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca.Na blasze z piekarnika układamy papier do pieczenia i odrysowujemy na nim koło o średnicy 22 cm. Na papier wykładamy pianę. (Uformowałam ją na kształt tortu, w miarę równo, z około 2 cm wgłębieniem w środku.)Bezę wstawiamy do piekarnika i od razy zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Bezę suszymy 2 godziny. Bezę studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.Na drugi dzień w misce umieszczamy mascarpone i śmietankę. Miksujemy do chwili aż utworzy się puszysty krem, gęściejszy niż bita śmietana. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.Masę delikatnie wykładamy na bezę i dekorujemy ulubionymi owocami i listkami mięty.