Wykonanie
Ten lekki deser świetny będzie akurat teraz kiedy dostępna jest cała masa
owoców sezonowych.UWAGA:
Białka z powodzeniem możemy ubijać w plastikowej misce (panuje opinia, że nie udają się w plastiku, gdyż chłonie wszystko co wcześniej było w nim ubijane), pod warunkiem, że miska będzie super dokładnie wymyta i osuszona.
Bezę możemy przygotować 24 - 48 godzin przed wcześniej, a na około 40 minut przed podaniem wyłożyć krem i
owoce.




6
białek (z
jajek M)1 i 3/4 szklanki
cukru kryształu (najzwyklejszego)2 łyżki
cukru z
wanilią lub wanilinowego1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
octu (10%)szczypta
solido dekoracji:200 gramów
śmietanki kremówki 30%250 gramów
mascarpone3/4 - 1 płaska łyżka
cukru pudruulubione
owoce, około 300 gramów (większe pokrojone na mniejsze kawałki)
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli.
Potem stopniowo (powiedzmy na 3
razy) dodajemy
cukier wymieszany z
waniliowym, ubijamy na najszybszych obrotach.

Następnie wlewamy
ocet, ubijamy krótko, do połączenia składników, a na samym końcu wsypujemy
mąkę ziemniaczaną, teraz zmniejszamy obroty do średnich i miksujemy do połączenia składników, nie dłużej.

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 24 cm (z łatwością to zrobimy obrysowując dno tortownicy o tej średnicy).Wykładamy
bezę pozostawiając od brzegów około 0,5 cm wolnej przestrzeni.Formujemy kopiec, na środku robimy zagłębienie.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy
bezę i natychmiast obniżamy temperaturę do 120 stopni, suszymy około 2 godzin (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na DRUGIM poziomie od dołu(!).Po wyłączeniu studzimy przy uchylonym drzwiczkach piekarnika.UWAGA: Papier odrywamy po całkowitym ostygnięciu
bezy!Kiedy
beza całkiem wystygnie zabieramy się za przygotowanie kremu.Do miski wlewamy mocno schłodzoną
śmietankę i wykładamy
mascarpone, miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji (uważajmy by nie zważyć kremu), na końcu dodajemy
cukier puder i króciutko miksujemy.


Krem wykładamy na
bezę (możemy posłużyć się szprycą do kremów lub po prostu łyżką), posypujemy
owocami, smacznego !