Wykonanie
Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających
białek w zamrażalniku lub tych, które właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam !źródło : piegusek1976
Beza :4
białka230 g drobnego
cukru lub
cukru pudru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
octuodrobina
soliNadzienie :300 g
śmietany kremówki 30 lub 36%180 g
serka mascarponeopcjonalnie łyżka
żelatynymaliny,
truskawki lub inne ulubione
owoceBiałka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypujemy
cukier nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną i
ocet, całość dokładnie mieszamy.Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ubitą pianę z
białek i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 20 min w 150st.C.Po upieczeniu zostawiamy ją na kilka minut w blaszce. Prostokątną podkładkę wielkości naszej
bezy albo papier do pieczenia posypujemy
cukrem pudrem i kładziemy
bezę, a następnie odklejamy papier na którym się piekła.Ubijamy
śmietanę i dodajemy
serek, ma powstać gęsta, puszysta masa.Jeżeli chcemy dodać
żelatynę, to rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości
wody, delikatnie studzimy i wlewamy do masy.Na
bezę wykładamy masę, kładziemy
owoce i całość zwijamy tworząc roladę.Zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do czasu aż masa nam dobrze stężeje. Po tym czasie pozostaje nam tylko cieszyć się delikatnym deserem ! :)
Smacznego ! :)