Wykonanie
Składniki
Beza9
białek (bardzo dokładnie oddzielonych od
żółtek)1 i 3/4 szklanki
cukru kryształu1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu lub
soku z cytrynyszczypta
soliKrem250 gram
serka mascarpone250ml
śmietanki 30%1/3 tabliczki
gorzkiej czekoladySposób przygotowania
BezaKrok 1
Białka wlać do idealnie suchej miski i dodać szczyptę
soli (żeby
białka lepiej się ubyły).
Białka ubijać aż piana będzie sztywna. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypywać
cukier. Na koniec dodać
ocet oraz
mąkę i jeszcze przez około minutę ubijać. Pana ma być bardzo sztywna i lśniąco biała.Krok 2Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, na którym odrysowujemy dwa
okręgi wielkości dużego talerza. Na każdy z okręgów wykładamy mniej więcej po połowie piany i "z grubsza" wygładzamy łyżką.Krok 3Blaszki wstawiamy do nagrzanego do 120 st. C piekarnika.
Bezy powinny piec się przez 40 minut w 120 stopniach. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 100 st. C i suszymy
bezy jeszcze przez 2 godziny.Gdy
bezy się upieką, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki ale nie wyjmujemy bez jeszcze przez ok. 1 godzinę.KremKrok 4Gdy blaty
bezowe ostygną.... W jednej miseczce delikatnie miksujemy 250g
serka mascarpone. W drugiej miseczce dokładnie ubijamy
śmietanę 30% (pamiętajmy, aby była bardzo mocno schłodzona). Ubitą
śmietanę przekładamy do miski z
serkiem i dokładnie łączymy za pomocą miksera.Na grubych oczkach tarki ścieramy 1/3 tabliczki
gorzkiej czekolady.
Czekoladę wsypujemy do
śmietany serka, delikatnie mieszamy łyżką.Krok 5Blaty
bezowe przekładamy kremem i dekorujemy wedle uznania (ja posypałam górną
bezę wiórkami z
czekolady).Smacznego!;)