Wykonanie
Muszę się przyznać że bardzo się bałam piec
bezę . Nie jest to taka trudna sprawa ,jak się okazało ;) ale trzeba pamiętać o tym , aby dobrze ubić pianę i piec w odpowiedniej temperaturze . Ja piekłam w 140 C i to wystarcza :)Temp. pieczenia : 180 C + 140 CCzas pieczenia : 5 minut + 2 godzinyBlaszka duża z piekarnika


Składniki:3
białka200 g drobnego
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta
soliKrem200 ml
śmietany kremówki 30 %1 łyżka
cukru pudruDodatkowo:dowolne
owoce do dekoracjiSposób przygotowania :Oddzielamy
białka od
żółtek.Następnie
białka miksujemy z dodatkiem
soli na sztywną pianę .Dodajemy
cukier i
mąkę ziemniaczaną. Lekko mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Robimy kształt koła z lekkim pagórkiem . Można po bokach przeciągnąć łyżką od dołu do góry.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy przez 5 minut , po czym zmniejszamy temp. do 140 i suszymy ok. 2 godzin.Ubijamy zimną
śmietankę , gdy lekko zgęstnieje dodajemy
cukier puder . Nie potrzeba a nawet nie należy zbyt długo ubijać . gdyż
zrobi nam się
masło . Gdy
śmietanka zrobi się na tyle gęsta aby można ją było wyłożyć na podpieczoną i zimną
bezę ...robimy to :)Ozdabiamy
owocami. Nie dodawałam żadnych usztywniaczy do kremu , gdyż u nas słodkości znikają w mgnieniu oka ;)
Beza Pavlova jest gotowa do jedzenia .Smacznego :)