ßßß Cookit - przepis na Beza Pavlova

Beza Pavlova

nazwa

Wykonanie

Muszę się przyznać że bardzo się bałam piec bezę . Nie jest to taka trudna sprawa ,jak się okazało ;) ale trzeba pamiętać o tym , aby dobrze ubić pianę i piec w odpowiedniej temperaturze . Ja piekłam w 140 C i to wystarcza :)
Temp. pieczenia : 180 C + 140 C
Czas pieczenia : 5 minut + 2 godziny
Blaszka duża z piekarnika
Składniki:
3 białka
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Krem
200 ml śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
dowolne owoce do dekoracji
Sposób przygotowania :
Oddzielamy białka od żółtek.
Następnie białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywną pianę .
Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Lekko mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
Robimy kształt koła z lekkim pagórkiem . Można po bokach przeciągnąć łyżką od dołu do góry.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy przez 5 minut , po czym zmniejszamy temp. do 140 i suszymy ok. 2 godzin.
Ubijamy zimną śmietankę , gdy lekko zgęstnieje dodajemy cukier puder . Nie potrzeba a nawet nie należy zbyt długo ubijać . gdyż zrobi nam się masło . Gdy śmietanka zrobi się na tyle gęsta aby można ją było wyłożyć na podpieczoną i zimną bezę ...robimy to :)
Ozdabiamy owocami. Nie dodawałam żadnych usztywniaczy do kremu , gdyż u nas słodkości znikają w mgnieniu oka ;)
Beza Pavlova jest gotowa do jedzenia .
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2015/03/beza-pavlowa.html