ßßß
Składniki:Spód bezowy6 białek300g cukru1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejszczypta soli2 łyżeczki octuKrem śmietanowy300 ml śmietany kremówki100g serka mascarponeDo posmarowania bezymarmolada/konfitura owocowa (w moim przypadku domowej roboty)Przygotowanie:Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek (żółtka wykorzystuję zazwyczaj do zrobienia faworków). Białka wlewamy do wysokiego naczynia, gdyż piana po ubiciu zwielokrotni swoją objętość. Do białek dodajemy sól oraz cukier. Całość ubijamy na sztywno. Podczas miksowania dodajemy powoli mąkę i ocet.Żeby spód bezowy wyszedł okrągły należy gotową masę rozłożyć równo za pomocą łyżki na okręgu narysowanym na papierze (odrysowuję okrąg od talerza). Wstawiamy bezę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (bez termoobiegu). Blat bezowy pieczemy przez 60 minut, potem „suszymy” przez kolejne 40 minut w zamkniętym (wyłączonym) piekarniku. Studzimy bezę zostawiając ją na noc przy uchylonych drzwiczkach.Krem śmietanowy najlepiej przygotować na godzinę przed podaniem tortu. Jak zrobić: ubijamy kremówkę z serkiem mascarpone, a następnie układamy go na spodzie bezowym posmarowanym marmoladą. Gęsta i twarda marmolada zapobiega szybkiemu nasiąkaniu bezy wilgocią. Torcik możemy udekorować z wierzchu owocami lub czekoladą. Podajemy schłodzony.Smacznego!






Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)