Wykonanie
Tort
bezowy to wypiek, który zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka a o ostatni kawałek zawsze jest walka. Nie piekę go zbyt często, bo sama nie
mogę się od niego oderwać ale tym razem okazja była ważna więc bez
bezy nie mogło się obyć. Za
kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu z grubą warstwą kremu z
mascarpone. Jeśli lubicie mocno słodkie wypieki to ten torcik na pewno Wam zasmakuje ale ostrzegam- uzależnia!Składniki: na
bezę:8
białek400 g drobnego
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu lub
soku z cytrynyszczypta
soli2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej na krem:350 ml
śmietanki kremówki250 g
serka mascarpone1/2 szklanki
cukru pudruBiałka ubić w wysokim naczyniu na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać po trochę
cukru. Na końcu dodać
ocet i
mąkę ziemniaczaną. Z gotowej masy odłożyć kilka łyżek i wymieszać je z
kawą. Resztę podzielić na połowę. Na papierze do pieczenia narysować dwa koła o średnicy około 25 cm i rozsmarować na nich pianę. Masę z
kawą przełożyć do szprycy i dekoracyjnie wycisnąć na jasne krążki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec jeszcze pół godziny. Po tym czasie obniżyć grzanie do 90*C i suszyć
bezy jeszcze koło godziny. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka, pozostawić do wystudzenia.Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem i wymieszać z
mascarpone. Tuż przed podaniem krążki
bezowe przełożyć kremem. Można dodatkowo wierzch posypać
kawą.