Wykonanie
Dzisiaj coś dla wielbicieli
bezy - pyszny
bezowy tort z delikatnym posmakiem
kawy. Cudowna chrupiąca
beza i delikatny
śmietanowy krem.... Jestem uzależniona od tego typu wypieków....
Beza powstała w oparciu o wcześniej już publikowany tort
bezowy czekoladowy. Całość wyszła przepysznie i zniknęła błyskawicznie. Polecam baaaaaardzo :)Składniki na
bezę:300ml
białek (ok 8 szt)szczypta
soli440g
cukru kryształu1 łyżka
kawy inki2 łyżki
kawy rozpuszczalnej (miałkiej)*1 łyżeczka
białego octu winnego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej*jeśli mamy
kawę rozpuszczalna granulowana należy ją najpierw dokładnie rozetrzeć w moździerzu na proszek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dodać
ocet i nie przerywając miksowania wsypywać stopniowo powoli
cukier. Ubijać do momentu, aż powstanie nam błyszcząca masa. Dodać
mąkę,
kawę inkę i
kawę rozpuszczalną. Dokładnie zmiksować.Na dwóch blaszkach położyć maty lub papier do pieczenia. Narysować
okręgi o średnicy 24 cm. Masę
białkowa podzielić równo na dwie części i nałożyć na
okręgi. Wygładzić lub jeśli wolimy zrobić łyżką "podniesione rożki" dokładając wypukłą część łyżki i podnosząc ją.
Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec. Po 5 minutach zmniejszamy temp do 140-150 stopni i pieczemy 90 minut.
Beza jest idealna wtedy jak jest zarumieniona i lekko popękana.Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a
bezy studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej jest
bezy upiec dzień wcześniej i studzić je przez noc.Składniki na masę:300 ml
śmietany kremówki 36%250g
serka mascarpone3-4 łyżeczki
cukru pudruSerek mascarpone delikatnie zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder i miksować jeszcze chwilę.
Śmietanę dodać do
serka (nigdy na odwrót!) i lekko zmiksować.Na paterze ułożyć pierwszy blat
bezowy. Wyłożyć na niego krem i przykryć drugim blatem. Wierzch oprószyć
kakao wymieszanym z
cukrem pudrem i udekorować wedle uznania.Można podawać od razu.Smacznego :)