Wykonanie
Pisałam Wam już że kocham bezy? Jasne że
pisałam :) Dzisiaj kolejna propozycja z z nimi w roli głównej. Pyszne hiszpany z cudownie orzeźwiającym kremem orange
curd.Przepis na
bezę to klasyczny ten sam który posłużył mi wcześniej chociażby do
tortu z lemon
curd. Krem powstał w oparciu o przepis z Moich Wypieków, jednak zdecydowałam się na zamianę z lemon na orange
curd oraz zmianę proporcji. Wyszło obłędnie pysznie. Już tęsknię za ich smakiem... Polecam Wam baaardzo :)Składniki na
bezę:300ml
białek (ok 8 szt)szczypta
soli440g
cukru kryształu1 łyżeczka
białego octu winnego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dodać
ocet i nie przerywając miksowania wsypywać stopniowo powoli
cukier. Na koniec dodać
mąkę. Ubijać do momentu, aż powstanie nam błyszcząca masa. Dokładnie zmiksować.Na dwóch blaszkach wykładać łyżką okrągłe
bezy o średnicy ok. 10cm (powinno nam wyjść ok. 20 szt . Wygładzić lub jeśli wolimy to zrobić łyżką "podniesione rożki" dokładając wypukłą część łyżki i podnosząc ją.
Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec. Po 5-10 minutach zmniejszamy temp do 140-150 stopni i pieczemy 90-100 minut.
Beza jest idealna wtedy jak jest zarumieniona i lekko popękana zewnątrz a lekko wilgotna w środku..Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a
bezy studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej jest
bezy upiec dzień wcześniej i studzić je przez noc.Składniki na krem:160 g
serka mascarpone440 ml
śmietany kremówki 36%250g orange
curd (klik) plus ok 3-4 łyżki do polania
śmietan fix (opcjonalnie)
Serek lekko zmiksować, dodać orange
curd i wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno. Można dla pewności zrobić to z zagęstnikiem do
śmietany. Ubitą
śmietanę dodać do
serka (nigdy na odwrót!) i delikatnie zmiksować.Teraz przystępujemy do połączenia wszystkiego w całość. Połowę bez układamy na tacy (to będą
spody). Szprycą lub workiem dekoratorskim wyciskamy krem (tylka nr 2c) i delikatnie polewamy orange
curd. Na kremie ułożyć drugą
bezę, wycisnąć kleksik tylka nr 2c i udekorować kawałeczkiem
pomarańczy. Wierzch polać delikatnie orange
curd. Hiszpany można podawać od razu.Smacznego :)