ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy tort bezowy z lemon curd

Cytrynowy tort bezowy z lemon curd

nazwa

Wykonanie

Gdy zobaczyłam ten tort na blogu Moje Wypieki zwariowałam na jego punkcie od razu. Wiedziałam że będzie nam smakował i nie pomyliłam się. Musiałam od razu go zrobić ale blaty bezowe upiekłam wg wcześniej już robionych np tutaj (klik) pomijając kakao. Masę też zmuszona byłam zmienić jako że nie miałam serka mascarpone a sklepy były zmknięte .... Wyszło genialnie pysznie..... Aktualnie to mój faworyt wśród tortów bezowych. Polecam Wam baaaardzo :)
Składniki na bezę:
300ml białek (ok 8 szt)
szczypta soli
440g cukru kryształu
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ocet i nie przerywając miksowania wsypywać stopniowo powoli cukier. Ubijać do momentu, aż powstanie nam błyszcząca masa. Dodać mąkę i dokładnie zmiksować.
Na dwóch blaszkach położyć papier do pieczenia. Narysować okręgi o średnicy 24 cm. Masę białkowa podzielić równo na dwie części i nałożyć na okręgi. Wygładzić lub jeśli wolimy zrobić łyżką "podniesione rożki" dokładając wypukłą część łyżki i podnosząc ją.
Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec. Po 5-10 minutach zmniejszamy temp do 140-150 stopni i pieczemy 90-100 minut. Beza jest idealna wtedy jak jest zarumieniona i lekko popękana zewnątrz a lekko wilgotna w środku..
Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a bezy studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej jest bezy upiec dzień wcześniej i studzić je przez noc.
Składniki na krem:
500ml śmietany kremówki 36%
200g lemon curd (klik) plus ok 3 łyżki do polania
śmietan fix (opcjonalnie)
Śmietanę ubić na sztywno. Można dla pewności zrobić to z zagęstnikiem do śmietany. Kilka łyżek śmietany dodać do lemon curd i wymieszać delikatnie, następnie masę przełożyć do pozostałej śmietany i leciutko zmiksować.
Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy, przykryć go kremem cytrynowym i delikatnie polać lemon curd. Na kremie ułożyć drugi blat bezowy i wierzch również delikatnie polać lemon curd (ja robiłam to workiem dekoratorskim z wąska okrągłą tylką).
Tort można podawać od razu.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/01/cytrynowy-tort-bezowy-z-lemon-curd.html