Wykonanie
Klasyczny biały tort
bezowy przełożony najsmaczniejszym kremem z lemon
curd, który przełamuje słodkość
bezy... Nie ma sobie równych. Krążki
bezowe, chrupiące na zewnątrz, piankowe w środku pieczemy podobnie jak Pavlovą. Możemy je przygotować nawet 2 dni wcześniej, lecz pamiętajmy, że puchatej i chrupiącej
bezie nie sprzyja przechowywanie w lodówce - chrupkość zmięknie a z
cukru w piance częściowo powstaną kropelki słodkiej rosy... Suche blaty
bezowe najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku, a po upieczeniu bezpośrednio w piekarniku. Tort przekładamy kremem najlepiej przed samym podaniem. Polecam :-)Składniki na blaty
bezowe:6
białek300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
octu winnego lub
soku z cytrynyszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Blachę posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować dwa
okręgi o średnicy 23 cm każdy.Piekarnik rozgrzać do 180ºC.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z
cytryny i ubić. Masę
bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane
okręgi, wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut.
Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.Krem z lemon
curd:125 g
serka mascarpone, schłodzonego150 g lemon
curdu (np. domowego), schłodzonego250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonejdodatkowo - 3 łyżki lemon
curduW miseczce wymieszać łyżką
mascarpone i lemon
curd, do połączenia (można na wolnych obrotach miksera).W osobnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z
mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.WykonanieJeden z
bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon
curd.Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon
curdu. Z połowy
curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem
bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon
curdu.Smacznego :-).