ßßß
Jeśli jesteście fanami bezy Pavlovej, na święta można upiec ją w formie wielkanocnego wieńca :-). Wygląda przepięknie. W bezowych gniazdkach umieściłam po kilka czekoladowych nakrapianych jajeczek. Wieniec pieczemy dłużej i w niższej temperaturze, chcemy by pozostał jak najbardziej biały. Zamiast lub obok jajeczek w gniazdkach bezowych można ułożyć też owoce.Składniki na 1 wieniec:5 dużych białek (1 białko = 40 g)250 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejszczypta soliPłaską blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 20 cm okrąg.W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, ubić.Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką np. Wilton 1M. Na blaszkę po narysowanym okręgu wyciskać stykające się ze sobą gniazdka bezowe: najpierw uformować zwykłą okragłą bezę, ostatnimi dwoma ruchami wokół niej tworząc gniazdka.Wstawić do nagrzanego do 110 - 120ºC piekarnika. Piec przez około 2 - 3 godziny. Bezy mogą się lekko zarumienić, ale powinny być suche i chrupkie przy dotyku, piankowe w środku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia na kilka godzin.Po wystudzeniu w bezowych gniazdkach umieścić czekoladowe jajeczka wielkanocne.Uwaga: Pavlova nie jest trwała, najlepiej przygotować ją tego samego dnia lub wieczór wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej, w piekarniku lub pod kloszem do ciasta.Smacznego :-).


