Wykonanie
Jeśli jesteście fanami
bezy Pavlovej, na święta można upiec ją w formie wielkanocnego wieńca :-). Wygląda przepięknie. W
bezowych gniazdkach umieściłam po kilka
czekoladowych nakrapianych jajeczek. Wieniec pieczemy dłużej i w niższej temperaturze, chcemy by pozostał jak najbardziej biały. Zamiast lub obok jajeczek w gniazdkach
bezowych można ułożyć też
owoce.Składniki na 1 wieniec:5 dużych
białek (1
białko = 40 g)250 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
octu winnego lub
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejszczypta
soliPłaską blaszkę do
ciasteczek wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 20 cm okrąg.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
octu winnego lub
soku z cytryny oraz
mąkę ziemniaczaną, ubić.Masę
bezową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką np. Wilton 1M. Na blaszkę po narysowanym okręgu wyciskać stykające się ze sobą gniazdka
bezowe: najpierw uformować zwykłą okragłą
bezę, ostatnimi dwoma ruchami wokół niej tworząc gniazdka.Wstawić do nagrzanego do 110 - 120ºC piekarnika. Piec przez około 2 - 3 godziny.
Bezy mogą się lekko zarumienić, ale powinny być suche i chrupkie przy dotyku, piankowe w środku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia na kilka godzin.Po wystudzeniu w
bezowych gniazdkach umieścić
czekoladowe jajeczka wielkanocne.Uwaga: Pavlova nie jest trwała, najlepiej przygotować ją tego samego dnia lub wieczór wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej, w piekarniku lub pod kloszem do ciasta.Smacznego :-).