Wykonanie
Zazwyczaj robię
bezy gdy zostają mi
białka podczas innych wypieków. Moje dzieci zawsze nie mogą się doczekać, a córka
mówi kiedy będą te pyszne "pysie" :)
Składniki:4
białka o tem.pokojowej1 szklanka
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
soliBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Następnie łyżka po łyżce dodawać
cukier. Pod koniec ubijania dodajemy
mąkę ziemniaczaną oraz
sok z cytryny.
Białka dobrze ubite są gęste i błyszczące. Gotową
beze przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje na papier do pieczenia w niedużych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 120 C i suszymy ok. 80 minut. Po tym czasie zostawiamy
bezy w piecu do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, jak zostaną :)Wskazówki:
Białka nie można przebić, dzieje się się to zawsze w pierwszej fazie ubijania, kiedy
białka podejdą
wodą (przed dodaniem
cukru) należy je wyrzucić bo
bezy nie wyjdą.Moje
białka są o temperaturze pokojowej, ale mogą być z lodówki.
Cukier dodajmy partiami nigdy na raz bo
cukier się nie rozpuści i
beza nie wyjdzie.Polecam zainwestowanie w lepszy rękaw cukierniczy, ostatnio sam się przekonałam jak może to ułatwić pracę w kuchni (polecam Wilton).